Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.01.2018.
00:55
B. Božin - Vesti A

Bogati ne znaju za velikodušnost

Susret najmoćnijih šefova država i privrede u švajcarskom Davosu je ponovo stavio u prvi plan pitanje: Ko zaista profitira od privrednog rasta i zarada firmi - čitavo društvo ili samo malobrojni? Iako je odgovor na ovo pitanje u suštini jasan, čini se da svet još ne shvata u kojoj meri je danas bogatstvo koncentrisano na šačice ljudi.

commons.wikimedia.org/Pierre-Selim Huard
Privilegije: Superbogati mogu skoro sve što požele

Bogatima i superbogatima se bave razne liste i statistike u svetu, od američkog Forbsa do Evropske centralne banke, a nemački Institut za ekonomska istraživanja (DIW) je ovih dana objavio još drastičnije podatke za tri evropske države: Nemačku, Francusku i Španiju.

Rezultat je taj da u Nemačkoj grupica najbogatijih poseduje koliko i polovina manje imućnog stanovništva u zemlji. I na jednoj i na drugoj strani stoji cifra od po 245 milijardi evra iz 2014. godine - s tim što jednu poseduje samo 45 ljudi, a drugu deli preko 40 miliona stanovnika Nemačke!

Izbegavaju porez

Nemački milijarderi ipak moraju da plaćaju porez, mada mnogi to vešto i izbegavaju. Jedan procenat na vrhu donosi 22,2 odsto poreskih ubiranja od zarada, a gornjih 10 odsto čak 55,3 procenta u nemačke kase.

Za razliku od zvaničnih podataka Evropske centralne banke, neravnomerna raspodela bogatstva u Nemačkoj je u stvarnosti još ekstremnija, pokazala je ova statistika koja je daleko preciznija: Pet odsto superbogatih Nemaca poseduju 51,1 procenat, dakle više od polovine ukupnog bogatstva u zemlji, dok prema podacima ECB ova klika ima "samo" 31,5 odsto.

Koncentracija moći

Istraživači DIW-a naglašavaju da su posledice ovakvog drastičnog jaza između bogatih i siromašnih u Nemačkoj manje negativne nego negde drugde. Na listama bogatih su pre svega porodice, od kojih mnoge tipični predstavnici srednjeg sloja koji važe za "kičmu nemačke privrede, koji jačaju konkurenciju sa velikim firmama, stvaraju radna mesta i brinu se za svoje radnike i region". Investicije ne pokreću kreditima, nego sopstvenim kapitalom i to sve koristi onima sa manjim zaradama.
Na drugoj strani, problematično je što ta koncentracija bogatstva nosi neminovno i koncentraciju moći i uticaja na politiku. Mnoge bogate familije imaju direktan pristup kancelarki i pokrajinskim šefovima vlada, a posledica toga je da nemački bogataši i dalje imaju ogromne privilegije kad je u pitanju porez na nasledstvo, kao i da još nema poreza za superbogate.

U poređenju sa svetskim superbogatašima, Nemci nisu poznati po velikodušnosti. Inicijativa Vorena Bafeta i Bila Gejtsa, koji su ličnim primerom pokazali da bogati treba da se odreknu najmanje polovine svog bogatstva za altruističke ciljeve, privukla je za sada samo jednog Nemca

- Hasa Platnera, suosnivača softverskog koncerna SAP, koji je pristao da donira polovinu od šest milijardi evra procenjene imovine.

Mnogi od nemačkih top milijardera su nasledili bogatstvo, kao deca Karla Albrehta, osnivača Aldija, koja su sa ukupno 22,7 milijardi evra zvanično najbogatiji Nemci.

Na drugom mestu je Georg Šefler, naslednik istoimenog automobilskog liferanta (17,3 milijarde evra), a treća je suvlasnica BMW -a Suzane Klaten kojoj pripada 17 milijardi evra.

Ovi bogataši ne drže novac u bankama, nego se njihovo bogatstvo nalazi u akcijama, fondacijama, nekretninama ili kolekcijama. Imetak se uvećava kroz dividende, pa su tako koncerni u prošloj godini isplatili vlasnicima deonica 35,3 milijarde evra ( ili 11 odsto više nego u 2016), dok su zarade, recimo, porasle za samo 2,4 odsto.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online