Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.01.2018.
12:30
Vesti A

Ne ostavljajte decu u vrelim kolima!

Najnoviji podaci još jednom pokazuju koliko glupih grešaka možemo da napravimo tokom vrelih dana. Posledice mogu da budu ogromne, a najčešće žrtve su bespomoćne osobe.

pixabay
Deci nije mesto u autu

Opomene koje o ponašanju vozača stižu iz Kraljevskog automobilskog kluba u Kvinslendu (RACQ) naročito su aktuelne ovih dana, kada jugoistok Australije prolazi kroz rekordne temperature. Najozbiljniji je zaprepašćujući podatak da je protekle godine samo u Kvinslendu čak 1.198 dece ostavljeno zaključano u vrelim automobilima. Nije samo decu trebalo spasavati - u vozilima parkiranim na suncu ostavljeno je i 720 životinja.
 

Po vrelom letnjem danu temperatura u kolima može da dostigne 40 stepeni za svega sedam minuta, i kraće, što znači da dete ili kućni ljubimac dolazi u direktnu opasnost.

Šef politike za tehniku i bezbednost pri RACQ Stive Spalding kaže da roditelji i vlasnici kućnih ljubimaca bi trebalo da više vode računa.

- U većini slučajeva kada su deca zaključana u vozilima to je učinjeno nenamerno i moglo je da bude izbegnuto. Roditelji ili staratelji ostavljali bi detetu ključeve da se igra s njima dok se bave šopingom i dete bi slučajno pritisnulo dugme za zaključavanje.

I bez obzira na situaciju, nikada nije bezbedno da se u autu ostave dete ili kućni ljubimac.

- Nije važno jeste li parkirali na suncu ili ste prozore ostavili delimično otvorene - upozorava Spalding.

Deca koja sede u pregrejanom vozilu mogu da pretrpe toplotni udar koji izaziva groznicu, gubitak tečnosti, gubitak svesti, moždani udar i smrt.

Pab važniji od sina?!

U septembru prošle godine, čovek iz Sidneja bio je prisiljen da zove policiju kada je, tokom jednog od najtoplijih dana tog meseca, primetio malog dečaka zaključanog u jednom vozilu.
- Siroto dete plakalo je i upiškilo se u autu - kazao je Isa Kadem iz Jagune.
Policija je stigla i razbila prozor, a dete je odmah primilo pomoć zbog gubitka tečnosti. Otac je kasnije nađen kako pije u obližnjem pabu. Uhapšen je i protiv njega je podneta krivična prijava.

U Brizbejnu beleže rekord po broju dece i životinja ostavljenih u kolima. Tamo su slučajni prolaznici i policajci morali da intervenišu u spasavanju 406 mališana i 161 ljubimca zarobljenih u kolima.

Nije, međutim, ovo praksa samo u Kvinslendu. Tokom jednog januarskog dana prošle godine osoblje spasilačkih službi u Viktoriji izvlačilo je 13-oro dece iz vozila-zamki. U to vreme, predstavnik Državnog kontrolnog centra Grejem Bakster označio je ovu brojku "obeshrabrujućom".

- Decu ne bi trebalo ostavljati u kolima čak i ako se nalaze na pokrivenom parkingu. To jednostavno nije bezbedno, bez obzira gde se nalazite. Ne bi trebalo da ostavljamo decu samu zaključanu u vozilima. Treba da ih povedemo sa sobom ili da nađemo nekog da brine o njima. Auto nije bezbedno mesto za čuvanje deteta - kazao je on.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online