Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.12.2017.
21:53
Vestionline A

Zaharova: Sramota za ukrajinski narod

"Situacija koja se događa u Ukrajini sa sadašnjim liderom opozicionog pokreta Novih snaga i bivšim predsednikom Gruzije sramota je za ukrajinski narod", izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnjih poslova Marija Zaharova.

Epa/Alexey Nikolsky/Sputnik/Krem
Marija Zaharova sa predsednikom Rusije Putinom (Foto: Arhiva)

- To je sramota za ukrajinski narod: čovek spolja je na čelu političkog procesa i destabilizuje situaciju igrajući prljave igre. Sve što on radi je destruktivno. To je problem i za gruzijski narod - rekla je Zaharova u intervjuu za list "Komsomolskaja pravda". 

Kako prenosi Tass, ona je istakla da je problem to što "jedan od najpoznatijih Gruzijaca u svetu i njegovo neadekvatno ponašanje baca senku na čitavu naciju". 

Sakašvili je bio predsednik Gruzije od januara 2004. do novembra 2007, i od januara 2008. do novembra 2013. On je svoju zemlju napustio sredinom novembra 2013, nekoliko dana pre nego što je njegov predsednički mandat istekao. Nakon što je napustio Gruziju, Sakašvili je živeo u SAD i Ukrajini. 

Dobio je ukrajinsko državljanstvo u maju 2015, što je rezultiralo time da izgubi državljanstvo Gruzije. Pre nego što je imenovan za guvernera Odese krajem maja 2015, Sakašvili je radio u Kijevu kao šef Saveta za međunarodne reforme, a u novembru 2016. je podneo ostavku na poziciju guvernera Odese i osnovao svoj pokret, kritikujući aktuelnu vlast u Ukrajini. 

Dok je Sakašvili bio u SAD, 26. jula 2017, ukrajinski predsednik Petro Porošenko mu je oduzeo ukrajinsko državljanstvo. Ukrajina je odbila da izruči Gruziji Sakašvilija dva puta u 2014. i 2015. godini, uprkos sporazumu te dve zemlje iz 1995. o izručenjima traženih ličnosti. 

Početkom septembra Sakašvili je uz podršku prostalica uspeo da uđe u Ukrajinu nakon čega je optužen za nezakonito prelaženje granice. Od oktobra, on je organizovao masovne proteste i skupove u Kijevu. Policija je 5. decembra pokušala da ga privede u centru Kijeva, ali su njegove pristalice prižile snažan otpor i uspele da ga izvuku. 

Nekoliko dana posle toga, Sakašvili je pritvoren na osnovu optužbe za primanje oko 418.000 evra od Rusije kako bi finansirao antivladine i proteste protiv predsednika, ali je nekoliko dana posle toga ponovo oslobođen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online