Petak 29.12.2017.
21:53
Vestionline

Zaharova: Sramota za ukrajinski narod

Epa/Alexey Nikolsky/Sputnik/Krem
Marija Zaharova sa predsednikom Rusije Putinom (Foto: Arhiva)

- To je sramota za ukrajinski narod: čovek spolja je na čelu političkog procesa i destabilizuje situaciju igrajući prljave igre. Sve što on radi je destruktivno. To je problem i za gruzijski narod - rekla je Zaharova u intervjuu za list "Komsomolskaja pravda". 

Kako prenosi Tass, ona je istakla da je problem to što "jedan od najpoznatijih Gruzijaca u svetu i njegovo neadekvatno ponašanje baca senku na čitavu naciju". 

Sakašvili je bio predsednik Gruzije od januara 2004. do novembra 2007, i od januara 2008. do novembra 2013. On je svoju zemlju napustio sredinom novembra 2013, nekoliko dana pre nego što je njegov predsednički mandat istekao. Nakon što je napustio Gruziju, Sakašvili je živeo u SAD i Ukrajini. 

Dobio je ukrajinsko državljanstvo u maju 2015, što je rezultiralo time da izgubi državljanstvo Gruzije. Pre nego što je imenovan za guvernera Odese krajem maja 2015, Sakašvili je radio u Kijevu kao šef Saveta za međunarodne reforme, a u novembru 2016. je podneo ostavku na poziciju guvernera Odese i osnovao svoj pokret, kritikujući aktuelnu vlast u Ukrajini. 

Dok je Sakašvili bio u SAD, 26. jula 2017, ukrajinski predsednik Petro Porošenko mu je oduzeo ukrajinsko državljanstvo. Ukrajina je odbila da izruči Gruziji Sakašvilija dva puta u 2014. i 2015. godini, uprkos sporazumu te dve zemlje iz 1995. o izručenjima traženih ličnosti. 

Početkom septembra Sakašvili je uz podršku prostalica uspeo da uđe u Ukrajinu nakon čega je optužen za nezakonito prelaženje granice. Od oktobra, on je organizovao masovne proteste i skupove u Kijevu. Policija je 5. decembra pokušala da ga privede u centru Kijeva, ali su njegove pristalice prižile snažan otpor i uspele da ga izvuku. 

Nekoliko dana posle toga, Sakašvili je pritvoren na osnovu optužbe za primanje oko 418.000 evra od Rusije kako bi finansirao antivladine i proteste protiv predsednika, ali je nekoliko dana posle toga ponovo oslobođen.

2022 © - Vesti online