Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 29.12.2017.
13:28
b92.net, Vestionline A

Blerov "tink tenk": Populizam raste u Evropi, spominje se i Srbija

Institut za globalne promene iza kog stoji bivši britanski premijer i nekadašnji savetnik srpske vlade Toni Bler upozorio je na rastući populizam u Evropi.

pixabay.com
Evropa "gori" zbog negativnih trendova

Takozvani "tink tenk" je naveo da posebno na istoku kontinenta "populističke partije" preuzimaju vlast, a u tom kontekstu je spomenuta i Srbija.

Kako se navodi, udeo glasova koje su populističke partije sa obe strane političkog spektra osvojile se utrostručio od 2000. godine, sa 8,5 odsto na 24,1 odsto.

Istovremeno, broj zemalja u Evropi u kojima populističke partije učestvuju u vlasti se udvostručio sa sedam na 14, što je stvorilo "populistički pojas bez presedana" od Baltika do Egejskog mora.

Blerov institut upozorava da će se taj trend nastaviti ukoliko umerene političke partije ne budu pornašle način da se suprotstave privlačnošću populista. 

Izveštaj definiše populističkim partije i političare koji "tvrde da predstavljaju pravi izraz volje ujedinjenog slobodnog naroda protiv domaćih elita, stranih migranata ili etničkih, religijskih ili seksualnih manjina". 

Kako se navodi, njih karakterišu česti napadi na nezavisne institucije, medije i pravosuđe, podrška žestokoj kontroli imigracije i protekcionističke ekonomske politike. 

"Najjači su na istoku Evrope gde su deo vlasti u sedam zemalja - Bosni, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Srbiji i Slovačkoj, dok su populističke partije manjinski partneri u vladama još dve zemlje, a glavna opozicija u tri", navodi se u izveštaju. 

Posebno se ističu vladajuća partija u Poljskoj Pravo i pravda, kao i mađarski Fides Viktora Orbana, dve "bratske" partije i potencijalni izvor potresa u Evropskoj uniji. 

"Oni ističu nacionalizam baziran na zemlji, krvi i kulturi, zauzimaju čvrst stav prema imigraciji i počeli su da razaraju demokratske institucije, slobodne medije i nezavisno sudstvo", navodi se u izveštaju. 

Kako ističe Blerov institut, te stranke "uglavnom rade u okviru slova zakona i privlače široku podršku", ali su na duže staze "zaslužni" za uništavanje institucija čiji je zadatak da čuvaju demokratiju. 

Ističe se da su na istoku Evrope populisti desničari, dok je na jugu i zapadu to uloga levičara - Sirize u Grčkoj i Podemosa u Španiji. 

"Godina u kojoj su populisti zauzeli scenu bila je 2016, ali je trend počeo još ranije. Vidimo veliku političku transformaciju koja je dugoročna, a koja je nošena ekonomskom nesigurnošću, protivljenju imigraciji i ideji o multietničkim društvima", navodi se u izveštaju. 

Takođe, kao važan faktor ističe se "lakoća komuniciranja" u eri digitalnih i društvenih medija.

POVEZANE VESTI

Petak 29.12.2017. 16:02
"...spominje se i Srbija" Па камо среће да је тако и у Србији цвета популизам. Годинама су нас јурили да певамо о Интернационали и братству јединству, по целом свету, што нас је данас лупило по носу. Најјаче и увек наццистичке земље сада оптужују нас да смо популисти. Свашта се може чути од европских реторичара
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online