Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.12.2017.
18:22
B. Božin - Vesti A

Sprečena repriza berlinskog masakra: Hteo autom da uleti u masu

Specijalne snage policije su uhapsile islamistu starog 29 godina, koji je osumnjičen da je spremao teroristički napad kamionom na božićni vašar ispred dvorca Karlsrue u istoimenom gradu u Baden-Virtembergu.

Tanjug/AP
Nemačka policija sprečila veću tragediju  (Foto. Arhiva)

Radi se o Dazbaru V, nemačkom državljaninu rođenom u Frajburgu, koji je u Iraku prošao obuku Islamske države i vratio se u julu za Nemačku.

Prema prvim saznanjima istrage, on je planirao da kamionom, mini-busom ili kombijem uleti među štandove na božićnom vašaru i na klizalište gde se uglavnom okupljaju deca.

Dazbar V. je prema saznanjima nemačkih medija, već duže vreme praćen od strane policije, na osnovu čega su bezbednosne službe došle do saznanja da je još krajem avgusta ove godine ispitivao teren oko dvorca Karlsrue.

U septembru se navodno prijavio kod različitih poštanskih službi za mesto vozača.

Policija je pretresla stan osumnjičenog, a u akciji je učestvovalo 70 specijalaca. Dazbar V. je u više navrata podržavao Islamsku državu i takođe bio član ove terorističke organizacije.

Njemu se pripisuje da je pravio propagandne video-snimke Islamske države, te da ih je širio po internetu.

U jednoj čet-grupi je podsticao druge na delovanje "u pravcu ideologije terorističke organizacije", kako je saopštilo nemačko tužilaštvo.

Inače, u junu 2015. godine je Dazbar V. napustio Nemačku i otputovao u Irak, da bi se vratio u martu prošle godine, a zatim ponovo otputovao u Irak u junu.

Tamo se priključio Islamskoj državi. On je prošao obuku i špijunirao za ID u iračkom gradu Erbilu moguće ciljeve terorističkog napada.

Od jula ove godine on je ponovo bio u Nemačkoj, pišu mediji. Uhapšeni takođe ima i psihičke probleme, navodi ovaj list i zbog toga je njegovo mentalno stanje teško proceniti, navode mediji.

Istražitelji sada proveravaju da li planirani teroristički napad ima neke veze sa zatvaranjem klizališta u Karlsrueu početkom decembra.

Tada se policiji javila jedna žena koja je čula nešto sumnjivo u vezi sa veštačkom ledenom površinom, ali posle temeljnih pretraga nije otkriveno ništa što bi ukazivalo na opasnost.

Dazbar V. je od strane policije rangiran među takozvane geferder, osobe za koje se sumnja da ugrožavaju državnu bezbednost i da su spremne da počine najteža krivična dela kao što su teroristički napadi.

Njihov broj je u Nemačkoj veći nego ikad, trenutno ima više od 270 potencijalnih terorista. Prema najnovijim brojkama, 960 islamista je otputovalo iz Nemačke u oblasti džihada u Siriji i Iraku.

U Baden-Virtembergu se od 50 osoba trećina vratila u zemlju.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online