Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.11.2017.
20:13
N. Jokić - Vesti A

Pobedite strah!

Oko 1.500 tradicionalnih božićnih vašara otvara se ovih dana širom Nemačke, uz pojačane mere bezbednosti, nepunu godinu od terorističkog napada u Berlinu u kojem je ubijeno 12 osoba.

EPA/HAYOUNG JEON
Božićni vašar u Berlinu

"Božićni vašari su deo našeg života i kulture", rekao je juče nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, pozivajući stanovnike Nemačke da posete vašare i pobede strah. Ministar je istovremeno upozorio da je "teroristička pretnja veoma visoka, u bilo kom trenutku i na bilo kom mestu".

Najavljeno je da će pred otvaranje Božićnog vašara u Berlinu biti održana prigodna ceremonija uz sveće, kao podsećanje na žrtve tuniskog napadača koji je uleteo kamionom među posetioce 19. decembra prošle godine.

Predviđeno je da berlinski vašar na taj dan, na samu godišnjicu napada, bude zatvoren.
Kao i većina božićnih vašara u Nemačkoj, mesto na kojem se održava berlinski vašar okruženo je sada betonskim blokovima kako bi se sprečili eventualni napadi vozilima, a policajci će tamo biti prisutni u povećanom broju.

Za tu budnost ima dovoljno razloga, jer teroristi ne miruju.

Islamisti prete napadima

Plaćaju beton

Organizatori vašara i zakupci kioska na tim manifestacijama će ove godine morati sami da plate pojačane mere bezbednosti, odnosno, da finansiraju postavljanje betonskih blokova oko zakupljenog prostora.

Tzv. Islamska država objavila je fotografije koje bi mogle da se smatraju kao poziv na nove terorističke napade širom Evrope, uoči božićnih i novogodišnjih praznika.

Na jednoj od fotografija vidi se maskirana osoba kako stoji iza Deda Mraza sa vezanim rukama, dok je u pozadini londonska ulica Ridžent strit osvetljena božićnom rasvetom.

"Uskoro na vašim praznicima", napisano je na fotografiji na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku.

Druga fotografija prikazuje krvavu ruku koja drži nož, Fotošopom stavljenu na jedan od pariskih božićnih vašara, a u pozadini se vidi Ajfelova kula.

Te slike je presrela i skinula obaveštajna agencija za tzv. darknet, BlackOps Cyber, a pronađene su kod "Vojske mudžahedina". Poslao ih je korisnik pod imenom "Dr Almani".

Uspela racija

Ove fotografije nastale su čim je nemačka policija uhapsila šestoricu pripadnika Islamske države, osumnjičenih za planiranje napada na Božićni vašar, i to na godišnjicu lanjske tragedije u Berlinu.

Ovi Sirijci su uhapšeni tokom racija koje je izvršilo čak 500 policajaca u Kaselu, Hanoveru, Esenu i Lajpcigu. Tužioci su najavili da su uhapšeni planirali napad kombinovanjem vatrenog oružja i eksploziva. Takođe, postoje izveštaji da bi cilj ovih planiranih napada mogao biti Božićni vašar u Esenu 19. decembra, ali vlasti to još nisu potvrdile.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online