Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.12.2017.
20:50
aljazeera.net A

Kraj medenog meseca Trampa i moćnog saudijskog princa?

Niz ukora koje je Trampova administracija uputila Saudijskoj Arabiji govori da je Vašington počeo da zauzima čvršći stav prema Rijadu, piše Al Džazira.

commons.wikimedia.org
Mohamed bin Salman i Donald Tramp: U poslednje vreme čuju se upozoravajući tonovi SAD, ili možda "ukor"

Bitka protiv Katara, mešanje u Libanu...

Između 14. marta, datuma kada je u Vašingtonu održan prvi samit između predsednika SAD Donalda Trampa i Mohameda bin Salmana, drugog krunskog princa u to vreme, i 20. maja 2017. godine, kada je Tramp posetio Rijad i potpisao ugovore vredne više od 450 milijardi dolara na marginama američko-islamskog samita, odnosi između Saudijske Arabije i SAD svedočili su velikim usponima i promenama koje saudijski izvori opisuju kao istorijske.

Od tog perioda dešavaju se mnoge stvari u odnosima između ove dve države koji su prolazili kroz faze padova i uspona. Prvi period obeležen je brojnim pohvalama koje je Amerika uputila na račun saudijske politike i njenih predstavnika.

Međutim, u poslednje vreme počinje da se čuje upozoravajući ton SAD, ili možda "ukor", prema rečima američke agencije Blumberg, što može biti rezultat ishitrene saudijske politike, kako je opisuju brojni posmatrači i mnogi zapadni političari.

Zalivske države predvođene Saudijskom Arabijom započele su bitku, koja se činila čudnom i sa nerazumljivim motivima, protiv susedne države Katar. Čini se da je Saudijska Arabija počela da smatra kako ima odrešene ruke da čini šao hoće nakon milijardskih dogovora sa Trampom. Vrhunac problema bila je kriza sa Haririjem i vesti koje su se širile o tome da ga je Saudijska Arabija prisilila da podnese ostavku na mesto premijera u svojoj državi, Libanu.

Sanders: Saudijska Arabija nije saveznik Amerike

Među glasovima koji u poslednje vreme postaju sve snažniji u Americi protiv Saudijske Arabije mogu se čuti i izjave Bernija Sandersa, nezavisnog američkog senatora i nekadašnjeg kandidata na predsedničkim izborima u SAD, koji je rekao da Saudijska Arabija nije saveznik Amerike, i da smatra da je to nedemokratska država koja podržava i finansira terorizam u svetu.

Čini se da je pooštravanje američkog tona u proteklim danima, koje je sada postalo jasno i nedvosmisleno, stiglo i do američkog Ministarstva spoljnih polova, štaviše i do Bele kuće. Tramp je tražio od Saudijske Arabije da okonča blokadu Jemena, što je najveći indikator promene prema saudijskoj politici nakon borbi i otvorenih kriza u regionu koje traju mesecima.

Menjaju se savezi u regionu

Reks Tilerson, državni sekretar SAD, u veoma oštroj kritici, dosad neuobičajenoj za istorijskog saveznika Sjedinjenih Američkih Država, rekao je: "Što se tiče sukoba Saudijske Arabije sa Katarom, načina na koji se (Saudijci) odnose prema ratu u Jemenu u koji su uključeni, zatim situacije u Libanu, podstičemo ih da budu odmereniji u svojim postupcima i da u potpunosti sagledaju posledice".

Ukratko, u poslednje vrijeme su sve prisutniji znaci napetosti u odnosima između dva saveznika zbog dramatičnih promena unutar i izvan ove dve države, u kontekstu ograničenog političkog iskustva, komplikovanosti kriza u regionu sa brojnim akterima, kao i promena u trenutnim stavovima i savezima u regionu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online