Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.12.2017.
08:12 >> 09:56h
Tanjug, Vestionline A

Postignut dogovor - nastavlja se Bregzit

Evropska komisija saopštila je jutros da su Velika Britanija i Evropska unija postigle dovoljan napredak u pregovorima o uslovima Bregzita kako bi moglo da se pređe na sledeću fazu razgovora o tranzicionom periodu i budućim trgovinskim odnosima.

Tanjug/AP
Razlaz: Tereza Mej i Žan Klod Junker 

Navodi se da je Evropska komisija preporučila Evropskom savetu da u skladu sa Članom 50 Lisabonskog sporazuma zaključi da je postignut dovoljan napredak i da je sada na Evropskom savetu da 15. decembra odluči o tome da li će se preći u drugu fazu pregovora.

Iz kabineta predsednika Evropske komisije upućena je poruka koja ukazuje da je postignut dogovor o Bregzitu.

Predsednik Evropske komisije rekao je da bi pregovori o Bregzitu trebalo da pređu u drugu fazu nakon što je procenio da je "dovoljan napredak" postignut oko sporazuma kojim se reguliše "razvod" Velike Britanije i Evropske unije.

- Evropska komisija je upravo formalno odlučila da preporuči Evropskom savetu da je postignut dovoljan napredak o striktnim uslovima razvoda - kazao je Junker na konferenciji za novinare sa britanskom premijerkom Terezom Mej.

Junker je ipak kazao da je ostalo još mnogo posla da se uradi.

Tanjug/AP
Razvod težak, ali uspostavljanje novih odnosa još teže: Tereza Mej i Donald Tusk

I predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk izjavio je danas da će zemljama članicama EU predložiti početak pregovora o tranzicionom periodu sa Velikom Britanijom i razgovore o budućim odnosima sa Londonom.

- Spremni smo da počnemo sa pripremom bliskog partnerstva Velike Britanije i EU u trgovini, borbi protiv terorizma, međunarodnog kriminala, bezbednosti, odbrane i spoljne politike - poručio je Tusk.

On je naglasio da EU želi da čuje "sa više jasnoće" kako Velika Britanija vidi njihove buduće odnose pošto napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju. 

Predsednik Evropskog Saveta kaže da prvo treba početi sa pregovorima o tranzicionom periodu.  Velika Britanija je zatražila da period njenog ostanka u jednistvenoj trgovinskoj i carinskoj uniji sa EU traje još dve godine po izlasku iz EU.

- Predlažem da tokom tog perioda Velika Britanija poštuje EU zakone, uključujući i nove zakone, budžetske obaveze i pravni nadzor. U tom periodu odluke u EU bi se donosile na nivou 27 država članica, dakle bez Velike Britanije - izjavio je Donald Tusk. 

On je naglasio da je "razvod težak, ali razvod i uspostavljanje novih odnosa je još teže".

- Od referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU prošlo je godinu i po dana i mnogo je vremena posvećeno jednostavnijem delu posla. Sada za pregovore o tranzicionom sporazumu i okviru za naše buduće odnose imamo de facto manje od godinu dana - zaključio je predsednik Evropskog saveta.

Prethodno je Junkerov glavni savetnik Martin Selmajr na Tviter postavio fotografiju belog dima, signala koji se u Vatikanu koristi kako bi se vernicima objavilo da je izabran novi papa.

tada je u toku bio radni doručak Junkera, Selmajra i glavnog EU pregovarača za Bregzit Mišela Barnijea sa britanskom premijerkom Mej.


Rojters navodi i da je Arlin Foster, predsednica severnoirske Demokratske unionističke partije koja podržava vladu Mejove, izjavila za "Foks njuz" da je Velika Britanija načinila značajne promene u tekstu sporazuma o izlasku iz EU koji je predložila Uniji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online