Petak 08.12.2017.
08:12 >> 09:56h
Tanjug, Vestionline

Postignut dogovor - nastavlja se Bregzit

Tanjug/AP
Razlaz: Tereza Mej i Žan Klod Junker 

Navodi se da je Evropska komisija preporučila Evropskom savetu da u skladu sa Članom 50 Lisabonskog sporazuma zaključi da je postignut dovoljan napredak i da je sada na Evropskom savetu da 15. decembra odluči o tome da li će se preći u drugu fazu pregovora.

Iz kabineta predsednika Evropske komisije upućena je poruka koja ukazuje da je postignut dogovor o Bregzitu.

Predsednik Evropske komisije rekao je da bi pregovori o Bregzitu trebalo da pređu u drugu fazu nakon što je procenio da je "dovoljan napredak" postignut oko sporazuma kojim se reguliše "razvod" Velike Britanije i Evropske unije.

- Evropska komisija je upravo formalno odlučila da preporuči Evropskom savetu da je postignut dovoljan napredak o striktnim uslovima razvoda - kazao je Junker na konferenciji za novinare sa britanskom premijerkom Terezom Mej.

Junker je ipak kazao da je ostalo još mnogo posla da se uradi.

Tanjug/AP
Razvod težak, ali uspostavljanje novih odnosa još teže: Tereza Mej i Donald Tusk

I predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk izjavio je danas da će zemljama članicama EU predložiti početak pregovora o tranzicionom periodu sa Velikom Britanijom i razgovore o budućim odnosima sa Londonom.

- Spremni smo da počnemo sa pripremom bliskog partnerstva Velike Britanije i EU u trgovini, borbi protiv terorizma, međunarodnog kriminala, bezbednosti, odbrane i spoljne politike - poručio je Tusk.

On je naglasio da EU želi da čuje "sa više jasnoće" kako Velika Britanija vidi njihove buduće odnose pošto napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju. 

Predsednik Evropskog Saveta kaže da prvo treba početi sa pregovorima o tranzicionom periodu.  Velika Britanija je zatražila da period njenog ostanka u jednistvenoj trgovinskoj i carinskoj uniji sa EU traje još dve godine po izlasku iz EU.

- Predlažem da tokom tog perioda Velika Britanija poštuje EU zakone, uključujući i nove zakone, budžetske obaveze i pravni nadzor. U tom periodu odluke u EU bi se donosile na nivou 27 država članica, dakle bez Velike Britanije - izjavio je Donald Tusk. 

On je naglasio da je "razvod težak, ali razvod i uspostavljanje novih odnosa je još teže".

- Od referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU prošlo je godinu i po dana i mnogo je vremena posvećeno jednostavnijem delu posla. Sada za pregovore o tranzicionom sporazumu i okviru za naše buduće odnose imamo de facto manje od godinu dana - zaključio je predsednik Evropskog saveta.

Prethodno je Junkerov glavni savetnik Martin Selmajr na Tviter postavio fotografiju belog dima, signala koji se u Vatikanu koristi kako bi se vernicima objavilo da je izabran novi papa.

tada je u toku bio radni doručak Junkera, Selmajra i glavnog EU pregovarača za Bregzit Mišela Barnijea sa britanskom premijerkom Mej.


Rojters navodi i da je Arlin Foster, predsednica severnoirske Demokratske unionističke partije koja podržava vladu Mejove, izjavila za "Foks njuz" da je Velika Britanija načinila značajne promene u tekstu sporazuma o izlasku iz EU koji je predložila Uniji.

2024 © - Vesti online