Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 08.12.2017.
00:44
Đ. Barović - Vesti A

Jezive pretnje uoči praznika: Zovu na klanje po Balkanu

Islamska država pozvala je svoje pristalice, a posebno Albance s Balkana da predstojeće božićne i novogodišnje praznike pretvore u najavu "krvave 2018. godine". U proglasu emitovanom na albanskom jeziku, prenosi prištinska štampa, od pristalica ekstremnog islamizma je zatraženo da se organizuju, a svoje "uspavane ćelije" da krenu u pohod.

EPA/Mohammed Saber
Poraz Islamske države: Džihadisti se spremaju kući

"Imaš dovoljno vremena da nabaviš vozilo i pregaziš ljude u masi ili da kupiš nož i udariš na njih, ili da napuniš pušku municijom. Iako tvoja duša ne može da ih prihvati, uđi u njihovu gužvu i uzvikni: 'Alah je najveći'", navodi se u pozivu Islamske države.

"Usamljenim vukovima", odnosno pojedincima za koje se ne zna da su pristalice Islamske države, ranije je poručeno da angažuju migrante i napadnu Koloseum u Rimu i Vatikan.
O ozbiljnosti ovih pretnji svedoči i zahtev UN vlastima na Kosmetu da naprave jasnu strategiju u "cilju sprečavanja da se potencijalni borci pridruže islamskim ekstremistima u Siriji i Iraku".

Imam iz Bukovika

Ridvan Haćifi je rođen 1990. i bio je imam džamije u Bukoviku. Otišao je na studije u Egipat, gde se pridružio teroristima i kasnije stigao u Siriju. Ove godine porodica je potvrdila da je poginuo.

Fanatike shvatiti ozbiljno

U nezavisnom izveštaju koji su naručile UN analiziran je povratak džihadista s ratišta.

I srpski stručnjaci za bezbednost u razgovoru za "Vesti" su jednoglasni da ove pretnje treba shvatiti veoma ozbiljno. Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović ističe da se najveći broj pretnji džihadista nikada se ne ostvari.

- Ali, mali deo ostvare i upravo zbog toga treba biti maksimalno oprezan i spreman da se reaguje. Opasnost leži i u činjenici da brojne pretnje, iako nisu realne, imaju moć da inspirišu sledbenike džihada koji žive u neislamskim zemljama. Svedoci smo brojnih takvih napada na tlu Evrope, Rusije i SAD ne samo vatrenim oružjem, već i noževima, kamionima, automobilima, sve u skladu s preporukama džihadista - upozorava profesor Simeunović.

M. Karović
Nadzor najbolji lek: Dragan Simeunović

Kritično na Kosovu

On ističe da je najbolji "lek" protiv takvih pretnji prevencija i što bolji nadzor. Simeunović smatra da snage bezbednosti u Srbiji imaju dosta iskustva i volje da se odlučno suoče s takvom pretnjom. Međutim, mnogo je teža situacija na Kosmetu gde Srbi i Romi nisu bili zaštićeni poslednjih dvadesetak godina.

- Odgovornost za bezbednost na Kosovu leži na međunarodnim ili lokalnim bezbednosnim strukturama. U takvoj situaciji, ugroženom stanovništvu ne ostaje ništa drugo već da se civilno samoorganizuje kao što je urađeno u nekim zapadnim sredinama - kaže profesor Simeunović.
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je bilo očekivano da usled poraza koje trpi na Bliskom istoku Islamska država prebaci težište na druge teritorije gde ima bivše pripadnike i simpatizere.

UN zakasnile

Drecun smatra da je upozorenje UN vlastima u Prištini dobro, ali zakasnelo. Podseća na izveštaj UN gde su obaveštajci pet zemalja saznali za kompletnu mrežu radikalnog islama: način finansiranja preko humanitarnih islamskih organizacija i pojedinaca, veze s međunarodnim džihadističkim organizacijama...
- U početku je na Kosovu bilo 50.000 vojnika Kfora i ništa nisu uradili da sve to spreče, a znali su da je sve u sprezi s organizovanim kriminalom na čijem čelu su Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. Dozvolili su da dođe do proglašenja samoproklamovane države Kosovo, a sada upozoravaju iako su bili obavezni da sve spreče - ističe Drecun.

- Ako se to ostvari, preći ćemo u mnogo rizičniju i izazovniju fazu na Balkanu jer do sada je ovaj prostor bio uglavnom baza za regrutovanje, naoružavanje i obučavanje radikalnih islamista. Među pristalicama Islamske države ima i onih koji su prošli samoubilačku obuku i rizik zaista postoji - kaže Drecun.

Rusi ubili krvoloka iz Kačanika

Prema podacima kosovske policije, od 2012. godine 335 građana je putovalo ili je uhvaćeno na ruti ka konfliktnim zonama u Siriji i Iraku. To Kosovo čini jednom od najvećih izvoznika stranih boraca u Evropi po glavi stanovnika. Među njima je 253 muškaraca, 55 žena i 27 dece.
Pri tom su neki Albanci s Kosova dospeli visoko u hijerarhiju Islamske države. Džihadista iz sela Bukovik kod Gnjilana, Ridvan Haćifi, poznat i kao Abu Mukatil el Kosovi, u junu 2015. u video poruci pozvao je na terorističke napade na Kosovu i Metohiji, Albaniji i BiH.
"Postavljajte eksploziv ispod njihovih automobila i kuća. Uzmite otrov i sipajte im u jelo ili piće... Ubijajte ih na svakom mestu i gde god stignete", naređivao je Haćifi.
Grčki mediji letos su objavili da je rusko vazduhoplovstvo ubilo i krvoloka Lavdrima Muhadžerija iz Kačanika. Muhadžeri je bio poznat po jezivim egzekucijama. Odsekao je glavu momku za koga je tvrdio da je špijun, a bio je objavljen i video kako iz ručnog bacača raznosi mladića vezanog za banderu. Medijima su se pronosile informacije da on povremeno dolazi na jug centralne Srbije i Kosovo, kako bi mobilisao nove džihadiste. Navodno je koristio falsifikovani pasoš na ime Bojan Depić.










 

POVEZANE VESTI

Petak 08.12.2017. 22:29
Pa kfor ih neguje,a UN im odobravaju pod dirigenstkom palic,om najvećeg setskog teroriste:SAD
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online