Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.11.2017.
09:36
Vestionline, Tanjug A

"Evropa će biti bela ili bez ljudi"

Više hiljada ljudi marširalo je Varšavom u okviru demonstracija desničara, u vreme kada Poljaci proslavljaju Dan nezavisnosti svoje zemlje.

Tanjug/AP
Protest desničara u Varšavi

Marš krajnjih desničara samo je jedan od brojnih događaja kojima je obeleženo ponovno rađanje Poljske kao nacije 1918. godine, nakon što je bila "zbrisana sa karte" 123 godine, navodi AP.

Predsednik Andžej Duda predvodio je državne ceremonije, kojima su prisustvovali i predsednik Evropskog saveta i bivši premijer Poljske Donald Tusk, ali marš je postao najveći događaj na Dan nezavisnosti proteklih godina i zasenio zvanične državne svetkovine i druge patriotske događaje. 

Poljska bela katolička

Pojedini učesnici pokazali su naklonost prema ksenofobičnim ili rasističkim idejama, a na jednom transparentu je pisalo "bela Evropa bratskih zemalja". 

Slogan marša bio je "Želimo Boga", što su reči iz stare poljske verske pesme koje je predsednik Donald Tramp citirao tokom posete Varšavi ranije ove godine. 

Takođe, bilo je i transparenata "Evropa će biti bela ili bez ljudi" uz skandiranje "Naš put je nacionalizam, udri udri u liberalizam", "Bog, čast, otadžbina", "Smrt neprijateljima otadžbine", "Poljska bela katolička". 


U atsmoferi kao na fudbalskim utakmicama, uz upaljene baklje, petarde i vatromet pred početak Marša nezavisnosti, gosti istomišljenika poljskog ekstremističkog Narodnog radikalnog bloka koji organizuje marš, koji su došli iz Slovačke i Italije pozvali su Evropljane da se udruže protiv, kako su rekli, neomarksista iz Evropske unije i islamista navodeći da "Evropa mora biti hrišćanska i bela ili će propasti".

- Primitivna kultura i vera islamista ne može da se ravna našoj evropskoj hrišćanskoj kulturi. Vi ste predvodnica cele Evrope, braćo. Svi islamisti neka vide da ovde nisu dobro došli. Branićemo naše slovenske žene i decu. Branićemo našu hrišćansku veru. Bog, čast i domovina - kazao je masi pred početak marša Milo Mazurek iz neofašističke Narodne stranke Naša Slovačka, koja je doživela pre nedelju dana potpuni debakl na regionalnim izborima i sada ima samo dva regionalna poslanika. 

Na drveću umesto lišća visiće tela komunista

U Maršu nezavisnosti čule su se i parole protiv levice i skandiranje "Na drveću umesto lišća visiće tela komunista", protiv pripadnika LGBT a ove godine prvi put i radikalne antiukrajinske parole. 

Marš je obezbeđivalo preko 6.000 policajaca koji su dobili pojačanja iz regiona. 

Govorilo se i o ustajanju protiv liberala i odbrani hrišćanskih vrednosti, preneo je AP. 

Marš je postao jedan od najvećih takvih demonstracija u Evropi, a privlači i krajnje-desničarske lidere iz drugih delova Evrope.

Antifašistički pokret održao je manji kontra-protest, a organizatori su držali grupe odvojeno jednu od druge kako bi sprečili da dođe do nasilja. 

Poljska bela samo zimi

Na ulice su u antifašistički Marš slobode i ravnopravnosti, suprotno ekstremistima, izašle drugom trasom, takođe centrom grada, hiljade Varšavljana sa transparentima: "Za vašu i našu slobodu" ili "Poljska bela samo zimi" sa zastavama Evropske unije, a njihov Marš uz zvuke muzike i veselo skandiranje podsećao je na karnevale. 

Policija je privela grupu od preko 40 antifašističkih aktivista iz pokreta Građani Republike koja je aktivna na demonstracijama protiv poljske vlade zato što su se okupili na trasi Marša nezavisnosti da dočekaju nacionaliste protestnim transparentima.

Tanjug/AP
Marš nezavisnosti u Varšavi

Danom nezavisnosti obeležava se vraćanje suvereniteta Poljske na kraju Prvog svetskog rata, nakon što je ta zemlja bila podeljena i pod kontrolom Rusije, Pruske i Austrougarske od kraja 18. veka.

Lider poljske vladajuće partije Jaroslav Kačinjski primetio je da Poljska nije uvek bila u potpunosti nezavisna od 1918. godine aludirajući na nemačku okupaciju te zemlje tokom Drugog svetskog rata i period kada je bila pod kontrolom Moskve tokom Hladnog rata, navodi američka agencija. 

Ipak, on je naglasio da je poljska država bila međunarodno priznata sve vreme što je, ocenio je, veliko postignuće.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online