Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.11.2017.
12:05
Vestionline, Tanjug A

Pudždemon se nije pojavio na sudu, ali će sarađivati

Karles Pudždemon će sarađivati sa španskim i belgijskim vlastima iako se danas nije pojavio pred španskim sudijama, izjavio je advokat smenjenog katalonskog lidera.

EPA/Robin Townsend
Sarađivaće: Karles Pudždemon

- Atmosfera nije dobra, bolje je distancirati se. Ako budu tražili, on će sarađivati sa španskim i belgijskim pravosuđem - rekao je Rojtersu advokat Pol Bekert.

Nešto ranije, predsednik španskog Vrhovnog suda je rekao da bi, ako se Pudždemon ne pojavi pred sudom, normalna procedura bila da se izda nalog za hapšenje.

- Kada se neko ne pojavi, a sudija ga je pozvao, u Španiji ili bilo kojoj drugoj zemlji EU, normalno je da se izda nalog za hapšenje - rekao je predsednik Vrhovnog suda Karlos Lesmes.

Pudždemon se danas nije pojavio na saslušanju u sudnici Višeg suda.

Lesmes je ovo rekao u vreme kada su članovi smenjene katalonske vlade i poslanici, počeli da pristižu u dva suda u Madridu gde će se suočiti sa mogućim optužbama za pobunu zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Ukupno 20 regionalnih političara, uključujući i smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, pozvano je da se pojave pred sudom.

U pitanju je 13 članova smenjenog katalonskog kabineta i šest članova parlamentarnog odbora.

Odložena saslušanja bivših katalonskih poslanika

U međuvremenu, španski Vrhovni sud odložio je za 9. novembar saslušanje bivših članova raspuštenog katalonskog parlamenta na zahtev njihovih advokata

Među tom šestočlanom grupom je i, kako prenosi AFP, smenjena predsednica katalonskog parlamenta Karme Forkadelj.

Vrhovni španski sud pozvao je Pudždemona i 13 njegovih smenjenih ministara da se pojave pred sudijama u četvrtak i petak, najavivši optužnice protiv njih.

Tužilaštvo je prethodno zatražilo krivično gonjenje protiv njih zbog pobune i podsticanja na pobunu.

Pudždemon je u utorak poručio iz Brisela da nema nameru da izmiče pravdi, ali da se neće vratiti u Španiju ukoliko ne dobije garancije da će tamo imati pravedno suđenje.

On je, takođe, optužio špansko tužilaštvo da pothranjuje "želju za osvetom" protiv njega, a istovremeno je istakao da neće tražiti politički azil u Belgiji, prenose francuski mediji.

Pudždemon je sa jednim delom svoje smenjene vlade prešao u Brisel nakon što su španske centralne vlasti preuzele kontrolu nad svojom severoistočnom pokrajinom Katatalonijom

Španski istražni sudija mogao bi da naredi hapšenje bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona i pet članova njegove regionalne vlade, bez obzira na to da li će se oni pojaviti pred sudom u Španiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online