Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.10.2017.
14:47
Vestionline, Tanjug A

Pudždemon otputovao u Brisel, tražiće politički azil?

Smenjeni katalonski lider Karles Pudždemon nalazi se u Briselu, zajedno sa drugim smenjenim članovima regionalne katalonske vlade, javio je list Vangardija.

EPA/Andreu Dalmau
Krivična dela za koje se optužuju katalonski lideri predviđena kazne od 30, 15 i šest godina zatvora

Vangardija navodi da će se oni oglasiti kasnije tokom dana, preneo je Rojters.

Ova vest je objavljena nakon što su tokom prepodneva svetske agencije postavljale pitanje gde se Pudžemon nalazi. Sam Pućdemon je jutros postavio na Instagram fotografiju dvorišta zgrade regionalne katalonske vlade u Barseloni.

Kako prenosi AP, uz tu fotografiju na društvenoj mreži stavio je i komentar na katalonskom "dobro jutro" i smajli, što je, ocenjuje agencija, mnoge ostavilo u nedoumici da li se on nalazi u zgradi vlade koju je premijer Španije Marijano Rahoj prethodno raspustio. 

Nešto kasnije, državni tužilac Španije Hose Manuel Maza je zatražio da se podignu optužnice za pobunu i podsticanje na pobunu protiv lidera Katalonije zbog pokušaja odvajanja tog regiona od Španije, za šta su predviđene višegodišnje kazne zatvora, prenosi Rojters. 

Pudždemonova stranka učestvovaće na decembarskim izborima

Stranka svrgnutog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona - Katalonska evropska demokratska stranka (PDeCAT) - najavila je danas da će učestvovati u decembru na regionalnim izborima koje je raspisala španska vlada.

- Idemo na izbore 21. decembra. Idemo na njih sa ubeđenjem i posvećenošću kako bi pustili Katalonce da se izraze - rekla je portparolka PDeCAT Marta Paskal, prenosi AFP.

Španska vlada je u petak, kao odgovor na proglašenje nezavisnosti Katalonije, raspustila katalonski parlament, smenila tamošnju vladu i raspisala izbore u tom regionu za 21. decembar. 

Navodi se da je Maza zatražio i podizanje optužnica zbog pronevere fondova. 

Rojters navodi da se sada, prema španskom pravosudnom sistemu, zahtev tužioca upućuje sudiji na razmatranje. 

Navodi se da je Maza zatražio od sudije da pozove na svedočenje secesionističke lidere. 

AP precizira da je Maza zatražio optužnice protiv članova smenjene katalonske vlade i vodećih ljudi regionalnog parlamenta koja je dozvolila glasanje o nezavisnosti koje je obavljeno proslsog petka. 

Navodi se da su za krivična dela za koje se optužuju katalonski lideri predviđena kazne od 30, 15 i šest godina zatvora. 

AP navodi da je Maza rekao da će od sudija tražiti da se protiv katalonskih zvaničnika primene preventivne mere, ali nije naveo da li po time misli na njihovo trenutno hapšenje i slanje u zatvor do početka suđenja. 

Istovremeno, svetski mediji pišu da se supruga smenjenog katalonskog lidera, Marsela Topor, uoči proglašenja nezavisnosti Katalonije, vratila se u svoju rodnu Rumuniju sa dvoje njihove dece.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online