Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.10.2017.
19:56
Vestionline, Tanjug A

Dojče vele: Štajnmajer - predsednik koji razume Rusiju

Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer gaji prijateljska osećanja prema Rusiji iako kritikuje Putinovu politiku u Ukrajini, piše Dojče vele uz ocenu da sada, kada Štajnmajer putuje u Moskvu, ta poseta neće biti laka ni prijatna.

Reuters
Velika podrška Rusiji: Frank Valter Štajnmajer

Kako se navodi, Štajnmajer nastavlja tradiciju koju je prekinuo njegov prethodnik Joahim Gauk, pre koga je svaki predsednik od ujedinjenja Nemačke smatrao za svoju obavezu da poseti Moskvu. 

Gauk, nekadašnji borac za ljudska prava u Istočnoj Nemačkoj i protestantski pastor nije bio naklonjen ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, nekadašnjem saradniku KGB, a sreli su se samo jednom - 2012. godine, kada je Putin na putu u Pariz svratio u Berlin.

Dojče vele navodi da su bili slabi pokušaji protokola obeju zemalja da organizuju Gaukovu posetu Moskvi - u Berlinu su se izgovarali problemima s terminima, a Putin, nakon hladnog dočeka u Berlinu, nije izgarao od želje da se sa Gaukom susretne u Kremlju.

Odnos Gaukovih prethodnika prema ruskom rukovodstvu

Roman Hercog, koji je bio predsednik Nemačke od 1994. do 1999. godine tokom zvanične posete Moskvi u septembru 1997. poyivao je na izgradnju zajedničke budućnosti.

Ruske turneje nemačkih predsednika Johanesa Raua (2002) i Kristijana Vulfa (2010) protekle su u srdačnoj atmosferi, a kako se navodi, obojica su sa sobom vodili i svoje supruge. 

I Frank Valter Štajnamjer gaji prijateljska osećanja prema Rusiji, a oni koji ga bolje poznaju kažu da se Štajnmajer ubraja u one Nemce koji prema Rusiji i Rusima ponekad izražavaju iracionalno mnogo poštovanja i otvorene simpatije.

Nije slučajno što je Štajnmajer kao ministar spoljnih poslova, iz godine u godinu, putovao u Jekaterinburg gde je držao predavanja na Uralskom univerzitetu i iskreno se radovao razgovoru sa studentima.

Ipak, on je i veoma kritički nastrojen prema Putinu i ne krije svoje razočaranje Sergejem Lavrovom, s kojim je provodio sate i sate u okviru takozvanog Normandijskog formata pokušavajući da pronađe političko rešenje konflikta u Ukrajini.

Dojče vele ocenjuje da bi poseta Štajnmajera Rusiji trebalo da se gleda upravo u kontekstu ovog konflikta. 

Radna poseta Rusiji

Kabinet predsednika je saopštio da se ne radi o državnoj nego o radnoj poseti, a i sam program je tako koncipiran, jer nakon polaganja venaca na spomenik Neznanim vojnicima, nemački predsednik će se sastati sa predstavnicima ruske organizacije za ljudska prava Memorijal, a potom i sa Mihailom Gorbačovom.

U planu je i poseta Crkvi Svetog Petra i Pavla, koju ruska država želi da povodom 500 godina reformacije vrati Evangelističkoj crkvi. 

Nemački predsednik pak ne odustaje od kritičkih stavova o ruskim postupcima na Krimu i na istoku Ukrajine, a navodi se da nije slučajno to što je pre puta u Moskvu posetio baltičke zemlje, gde je aneksiju Krima osudio kao protivnu međunarodnom pravu. 

O svom odnosu prema Rusiji, a uoči posete Štajnmajer je za Frankfurter algemajne cajtung izjavio da nema iluzije o tome u kakvom su stanju nemačko - ruski odnosi. 

Poslednja tačka u programu, navodi DW jeste susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, za koji se navodi da se Štajnmajer neće preterano zalagati za obnavljanje "strateškog partnerstva" i "partnerstva za modernizaciju".

Pretpostavlja se da će verovatno pokušati da vidi da li je Kremlj uopšte spreman za konstruktivan dijalog i da li će iskazati spremnost za stacioniranje Plavih šlemova na istoku Ukrajine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online