Nedelja 8. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.10.2017.
14:11
b92.net, Vestionline A

Amerika oduševljena Srbijom: Želimo da ulažemo!

Kompanije iz američke države Merilend veoma su zainetresovane da ulažu u Srbiju u oblasti zaštite životne sredine. To je istakao šef privredno-poltičke delegacije koja se nalazi u poseti Beogradu, državni sekretar Merilenda Džon Vobensmit.

pixabay.com
Srbija "na ceni", ulaganja stižu iz "daleke" Amerike

On je izjavio Tanjugu da je saradnja sa Srbijom počela sastanakom u januaru, na kojem su sekretar za zaštitu životne sredine Ben Gambls i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarali o ekološkim pitanjima. 

Dodao je da je u avgustu ministar Trivan boravio u poseti Merilendu, gde je organizovan sastanak sa oko 70 kompanija koje se bave zaštitom životne sredine, na kojem je razgovarano kako se može uspešno poslovati u Srbiji, i izneti su planovi u oblasti ekologije srpske vlade. 

Vobensmit je ukazao da je za uspešnost u zaštiti životne sredine važno imati snažne i odlučne lidere, a to postoji u Merilendu - guverner Leri Hogan, koji je veoma fokusiran na ekologiju, a ujedno je i iz sveta biznisa, pa zna da spaja obe stvari.

Guverner je, prema njegovim rečima, doveo veoma važne eksperte iz oblasti zaštite životne sredine na mesto sekretara za zaštitu životne sredine i za prirodne resurse. 

Ukazao je da su vlasti u Merilendu u zaštiti životne sredine fokusirane na tri oblasti - zemlja, vazduh i voda. 

Kada je reč o vazduhu, kazao je Vobensmit, doneti su zakoni kojim se smanjuje zagađenje, a po pitanju vode Merilend teži da održi čistoću svojih vodenih resursa. 

Kako je dodao, kada je reč o zemlji guverner je dao na raspolaganje zemljište na kojima su stvorene oblasti za rekreaciju građana. 

Ocenio je da je veoma važno, u podizanju svesti za zaštitu životne sredine, obrazovanje stanovništva još od osnovne škole. 

Takav pristup, kako dodaje, osigurava dugoročan pristup ovom pitanju i napredovanje u zaštiti životne sredine. 

Vobensmit smatra da bi i u Srbiji trebalo u obrazovanju posvetiti veću pažnju zaštiti životne sredine, a Merilend je spreman da stavi na raspolaganje svoje planove i programe iz te oblasti. 

Takođe je ocenio da postoji dosta prostora za poboljšanje stanja u oblasti upravljanja smećem u Srbiji, gde Merilend može da ponudi tehnologiju koju razvija. 

Vobensmit je naveo da postoji veliko interesovanje kompanija iz Merilenda, ponovivši da je 70 učestvovalo na sastanku u avgusti, a da je u Beograd došlo 10 kompanija koje su veoma zainteresovane videvši potencijale. 

U Srbiji vidi mogućnosti za saradnju pre svega u oblasti sprečavanja zagađenja vazduha modernizacijom elektrana, kao i smanjenjem izduvnih gasova automobila. 

Vobensmit je, kada je reč o vodenim resursima, kazao da je bitno da Srbija, ako "deli" reku ili jezera sa drugom državom, ostvari partnerstvo i sporazume u oblasti smanjenja zagađenja. 

Šef delegacije Merilenda ocenio je da je Srbija predivno mesto, i da su članovi prezadovoljni i oduševljeni, pre svega toplim prijemom, otvorenošću stanovništva, te naglasio da je ministar Trivan bio odličan domaćin. 

- Oduševljeni smo svim onim lepotama koje smo videli u Srbiji - kazao je on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.10.2017. 16:49
Америчке битанге као и сви, остали, данашњи, инвеститори у Србији. Није их срамота??? Растурили су нас и бомбардовали су нас назад до каменог доба и сад долазе да се богате музећи за мале паре, већ напаћен Српски народ а уз помоћ српских политичара. *** Ја сам Србин мајко петокрака пита...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online