Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.10.2017.
15:01
Vestionline, Tanjug A

Putin dočekao Kolindu, tema je i "hrvatski scenario"

Ruski čelnik Vladimir Putin dočekao je hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović u državnoj rezidenciji u Sočiju, ruskom letovalištu na Crnom moru.

Epa/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL
Prva zvanična poseta  hrvatskog predsednika Ruskoj federaciji od 2009.: Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Putin

Oni će razgovarati o unapređenju zapostavljenih bilateralnih odnosa, prenela je HINA.

- Jako mi je drago sastati se s vama u Rusiji, drago mi je na prilici da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i o regionalnim pitanjima. Dobrodošli - rekao je Putin hrvatskoj predsednici na početku sastanka u rezidenciji Bočarov ručej.

Grabar Kitarovićeva je na dobrodošlicu odgovorila da se raduje razgovorima i da veruje će to biti nova stepenica i nova faza u odnosima dveju država. 

Očekuje, kazala je, da će na to uticati razgovori o bilateralnim odnosima, pre svega o proširenju privredne saradnje, kulturne i svake druge, ali isto tako o pitanjima sigurnosti na području evropskog kontinenta, posebno u hrvatskom susedstvu na Jugoistoku Evrope i o pitanjima globalne sigurnosti u kojima Rusija igra bitnu ulogu. 

Grabar Kitarovićeva je rekla i da u ovom trenutku između dve zemlje postoji nekoliko otvorenih pitanja te izraazila uverenje da se o njima može razgovarati u okviru "otvorenog dijaloga međusobnog poštovanja". 

- Pre svega smatram da možemo postaviti pozitivne pretpostavke za daljnje proširenje saradnje između Hrvatske i Rusije - istakla je ona 

Kako se navod, hrvatska predsednica je iskoristila priliku da Putina pozove u zvaničnu posetu Hrvatskoj. 

Putin je podsetio je da se ove godine obeležava 25. godišnjica diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i RH i izrazio zadovoljstvo zbog značajnog rasta trgovinske razmene između dveju zemalja. 

Takođe je izrazio uverenje da će svi razgovori hrvatske predsednice i susreti tokom poseta Rusiji koristiti odnosima dveju zemalja. 

Ovo je, inače, prva službena poseta jednog hrvatskog predsednika Ruskoj federaciji od 2009. godine, a ključni njen cilj je "novi zamah u odnosima koji su godinama zapušteni", prenela je HINA pozivajući se na izvore na Pantovčaku. 

Prema najavama, Grabar Kitarovićeva će u razgovorima s Putinom, uz bilateralna pitanja, poseban naglasak staviti na stabilnost Jugoistoka Evrope i na globalnu ulogu Rusije. 

Hrvatska i Rusija imaju zajedničke interese u borbi protiv međunarodnog terorizma i svih oblika ekstremizama, kao i interes za stabilnost Jugoistočne Evrope. 

Jedna od tema, kako se navodi, razgovora biće situacija u Bosni i Hercegovini. Grabar-Kitarović je više puta izrazila zabrinutost procesima u BiH, posebno ističući zastoj u procesu pristupanju Evropskoj uniji i NATO-u te zastoj u reformama. Kazala je i da u BiH ima tisuće radikaliziranih osoba koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju na tragu islamskog terorizma, što je u toj zemlji izazvalo burne reakcije. I Hrvatska i Rusija se zalažu za jedinstvenu, suverenu, cjelovitu i stabilnu BiH i ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda, kažu na Pantovčaku. 

Među temama razgovora svakako će biti Agrokor u koji su ruske banke, Sberbank i VTB, uložile veliki novac i očekuju povraćaj duga. 

Ukrajinska kriza je takođe nezaobilazno pitanje, posebno nakon što je premijer Andrej Plenković ponudio Kijevu hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji okupiranih teritorija, što se Moskvi nikako nije svidelo i izazvalo je dve negativne reakcije ruskog ministarstva spoljnih poslova. 

Na Pantovčaku ističu da hrvatska vlada i predsednica podržavaju puno sprovođenje sporazuma iz Minska i sve što se dogovori u okviru njega te da su hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji "dragocena, ali mogu biti korisna samo ako se sve potpisnice minskog sporazuma za to zalažu".

POVEZANE VESTI

Sreda 18.10.2017. 22:55
E pa sad nek ona njega pozove na letovlište na Jadranu.Što je red,red je.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online