Sreda 18.10.2017.
15:01
Vestionline, Tanjug

Putin dočekao Kolindu, tema je i "hrvatski scenario"

Epa/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL
Prva zvanična poseta  hrvatskog predsednika Ruskoj federaciji od 2009.: Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Putin

Oni će razgovarati o unapređenju zapostavljenih bilateralnih odnosa, prenela je HINA.

- Jako mi je drago sastati se s vama u Rusiji, drago mi je na prilici da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i o regionalnim pitanjima. Dobrodošli - rekao je Putin hrvatskoj predsednici na početku sastanka u rezidenciji Bočarov ručej.

Grabar Kitarovićeva je na dobrodošlicu odgovorila da se raduje razgovorima i da veruje će to biti nova stepenica i nova faza u odnosima dveju država. 

Očekuje, kazala je, da će na to uticati razgovori o bilateralnim odnosima, pre svega o proširenju privredne saradnje, kulturne i svake druge, ali isto tako o pitanjima sigurnosti na području evropskog kontinenta, posebno u hrvatskom susedstvu na Jugoistoku Evrope i o pitanjima globalne sigurnosti u kojima Rusija igra bitnu ulogu. 

Grabar Kitarovićeva je rekla i da u ovom trenutku između dve zemlje postoji nekoliko otvorenih pitanja te izraazila uverenje da se o njima može razgovarati u okviru "otvorenog dijaloga međusobnog poštovanja". 

- Pre svega smatram da možemo postaviti pozitivne pretpostavke za daljnje proširenje saradnje između Hrvatske i Rusije - istakla je ona 

Kako se navod, hrvatska predsednica je iskoristila priliku da Putina pozove u zvaničnu posetu Hrvatskoj. 

Putin je podsetio je da se ove godine obeležava 25. godišnjica diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i RH i izrazio zadovoljstvo zbog značajnog rasta trgovinske razmene između dveju zemalja. 

Takođe je izrazio uverenje da će svi razgovori hrvatske predsednice i susreti tokom poseta Rusiji koristiti odnosima dveju zemalja. 

Ovo je, inače, prva službena poseta jednog hrvatskog predsednika Ruskoj federaciji od 2009. godine, a ključni njen cilj je "novi zamah u odnosima koji su godinama zapušteni", prenela je HINA pozivajući se na izvore na Pantovčaku. 

Prema najavama, Grabar Kitarovićeva će u razgovorima s Putinom, uz bilateralna pitanja, poseban naglasak staviti na stabilnost Jugoistoka Evrope i na globalnu ulogu Rusije. 

Hrvatska i Rusija imaju zajedničke interese u borbi protiv međunarodnog terorizma i svih oblika ekstremizama, kao i interes za stabilnost Jugoistočne Evrope. 

Jedna od tema, kako se navodi, razgovora biće situacija u Bosni i Hercegovini. Grabar-Kitarović je više puta izrazila zabrinutost procesima u BiH, posebno ističući zastoj u procesu pristupanju Evropskoj uniji i NATO-u te zastoj u reformama. Kazala je i da u BiH ima tisuće radikaliziranih osoba koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju na tragu islamskog terorizma, što je u toj zemlji izazvalo burne reakcije. I Hrvatska i Rusija se zalažu za jedinstvenu, suverenu, cjelovitu i stabilnu BiH i ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda, kažu na Pantovčaku. 

Među temama razgovora svakako će biti Agrokor u koji su ruske banke, Sberbank i VTB, uložile veliki novac i očekuju povraćaj duga. 

Ukrajinska kriza je takođe nezaobilazno pitanje, posebno nakon što je premijer Andrej Plenković ponudio Kijevu hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji okupiranih teritorija, što se Moskvi nikako nije svidelo i izazvalo je dve negativne reakcije ruskog ministarstva spoljnih poslova. 

Na Pantovčaku ističu da hrvatska vlada i predsednica podržavaju puno sprovođenje sporazuma iz Minska i sve što se dogovori u okviru njega te da su hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji "dragocena, ali mogu biti korisna samo ako se sve potpisnice minskog sporazuma za to zalažu".

2024 © - Vesti online