Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.10.2017.
09:06
Sputnjik A

Čuvena srpska puška oslobađa Raku od džihadista

Na internetu su se pojavile fotografije oružja kojim arapsko-kurdski odredi oslobađaju Raku od terorista. Reč je o čuvenoj Zastavinoj pušci M-70, piše Sputnjik. Otkud jedan od devet modela čuvene puške iz Kragujevca u Siriji?

wikipedia.com
Oružje iz Kragujevca nije retkost u zaraćenim područjima: Pripadnik vojske Iraka sa puškom M-70

U toku su završne borbe za oslobađanje Rake od terorista Islamske države. Sirijske demokratske snage saopštile su da se predalo oko 300 terorista, lokalnih plaćenika, i da njihovi arapsko-kurdski odredi napreduju ka centru grada najavljujući konačno oslobađanje Rake, pa i kraj rata u Siriji.

Puška oslobodilaca fotografisana tokom predaha u pokušaju da se neutrališu teroristi u Raki osvanula je na društvenim mrežama i izazvala buru komentara i različitih teorija zavere. 

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da ima više načina na koje je puška iz Šumadije moga da završi u Siriji. On podseća da se u bivšoj Jugoslaviji proizvodila velika količina naoružanja za izvoz, a naše fabrike za proizvodnju pešadijskog naoružanja otvarane su i van granica. Jedan talas izvoza išao je ka Bliskom istoku, podseća Radić.

- Maltene svaka zemlja iz sad problematičnog regiona, ako povučemo prstom od severa Afrike, pa sve do Arabijskog poluostrva, pa prema Iraku i Iranu, bila je kupac naših automatskih pušaka - kaže Radić. 

On ne isključuje mogućnost da je reč o starijem modelu M-70 iz tog perioda, ali dodaje da je put ove puške do Sirije mogao da bude i drugačiji. 

U prošloj deceniji velike količine naoružanja izvezene su iz Bosne i Hercegovine, za potrebe organizovanja obnovljenih oružanih snaga Iraka, ali i za naoružavanje brojnih savezničkih zemalja koje su se pridružile borbi protiv terorizma, podseća Radić. 

- To je bilo naoružanje iz pasivne rezerve entitetske vojske. Amerikanci su na pitanje zašto to rade, zašto ga izvoze, mogli da kažu - mi razoružavamo BiH da bismo sprečili realan rizik od unutrašnjeg konflikta koji se juče završio. Kada su izgubili bezbednosnu kontrolu u Iraku, kad je došlo do velike pobune, dosta tog naoružanja se našlo u rukama raznih pobunjenika. Govorimo o stotinama hiljada cevi koje su raspadom dela iračkih jedinica, masovnom krađom i haosom koji je tamo zavladao dospele u ruke svima, od običnih civila do pojedinaca koji su kasnije organizovani u ID-u - tvrdi sagovornik Sputnjika. 



On podseća da je 2007. godine bilo kritika da srpske puške koriste razni pobunjenici. U vreme pobune u Faludži američki mediji pokazali su srpsku pušku koju koriste zli momci. 

- Puške jesu proizvedene u Kragujevcu, ali možda su otišle u naoružavanje teritorijalne odbrane Slovenije, zatim su evakuisane na područje zapadne Bosne, a zatim su kao višak naoružanja prodate između 2004. i 2006. Iraku. Na taj način puške su verovatno dospele i u ruke terorista, a ne samo oslobodilaca Rake. Mogu da budu i u rukama američkog specijalca - kaže Radić. 

On dodaje da ne treba zaboraviti da sve vreme traje i izvoz naoružanja iz Kragujevca, a od 2013. godine i u Saudijsku Arabiju koja više nije na crnoj listi. Kupci našeg naoružanja su i Ujedinjeni Arapski Emirati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online