Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.10.2017.
13:55
Al Džazira A

Da li se Turska i Iran pripremaju za rat protiv Kurda u Iraku?

Kurdski referendum o nezavisnosti dojučerašnje neprijatelje Iran, Irak i Tursku učinio je bliskim političkim saveznicima, piše analitičar Boško Jakšić za "Al Džaziru".

EPA/Ahmad Abdo
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Turska se približila Moskvi i Teheranu

"Namerno ili nehotično, po nalogu ili samostalno, irački Kurdi otvorili su novu sezonu bliskoistočnih neprijateljstava i savezništava, postajući amalgam velikog preoblikovanja Bliskog istoka posle referenduma na kome su proglasili nezavisnost preteći da varnice separatizma rašire po Turskoj, Iranu i Siriji.

Iran i Irak, rivali koji su teško ratovali od septembra 1980. do avgusta 1988, počeli su da se približavaju od kako je u Bagdadu uspostavljena šiitska vlast, ali istovetna kurdska pretnja navela ih je da danas održavaju zajedničke vojne manevre.

Dinamika promena na terenu, posebno sumnje da SAD i Izrael planiraju osnivanje kurdske države, navela je Tursku da se približi Moskvi i Teheranu. Iran i Turska, suparnici čije su snage na različitim stranama građanskog rata u Siriji, pragmatski potiskuju rivalstvo pa koordinišu akcije protiv Kurda koji su referendumom o nezavisnosti iračkog Kurdistana uzdrmali region.

Uprkos žestokim pritiscima Bagdada, pretnjama suseda i pozivima iz sveta da odustanu od referenduma koji preti suverenitetu Iraka i novim konfliktima, regionalne vlasti iračkog Kurdistana su 25. septembra održale plebiscit čiji zvanični rezultati govore da je 92,73 odsto birača podržalo secesiju i da je izlasnost na glasanju iznosila 72,61 procenat.

Kontroverzni referendum o nezavisnosti iračkog Kurdistana, održan na poziv predsednika Regionalne vlade Masuda Barzanija, naveo je susede da brzo krenu u prestrojavanja.

San o Velikom Kurdistanu

U igru je ubačen i vojni faktor. Armije Iraka, Irana i Turske dobile su zajednički zadatak da pomognu vlastima u Bagdadu da očuva celovitost zemlje i da istovremeno spreče da virus secesije zahvati najmanje 15 miliona turskih i sedam miliona iranskih Kurda, koji zajedno sa najmanje tri miliona Kurda u Siriji sanjaju o ujedinjenju severnog (Turska), južnog (Irak), istočnog (Iran) i zapadnog (Sirija) u Veliki Kurdistan.

Kurdistan se u regionu doživljava kao "cionistički klijent" - imajući u vidu da je Izrael jedini podržao ideju o nezavisnosti, što zbog istorijskih veza, a još više kako bi oslabio Iran i eventualno stvorio snažno uporište na njegovoj granici.

Pojedini analitičari ovaj spisak proširuju i na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate tvrdeći da tamošnji režimi takođe podržavaju Kurde, ne iz ljubavi prema Kurdima, već sa istim ciljem slabljenja Irana i širenja njegovog uticaja po regionu.

Kurdski lideri "Izdali islam"

Arapi i Iranci reaguju podjednako žestoko na kurdski izazov. U pojedinačnim komentarima po raznim sajtovima često se provlači ideja da kurdske lidere treba izvesti pred sud zbog "izdaje islama i zemlje". Od centralnih vlasti u Bagdadu zahteva se hitna akcija kako se ne bi ponovila situacija iz Sirije gde je džihadistima Islamske države dato vreme da utvrde svoje položaje.

Najvažnije pitanje koje čeka odgovor glasi: da li se Turska i Iran pripremaju za rat protiv Kurda u Iraku dok sa Rusima pregovaraju mir u Siriji?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online