Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.10.2017.
14:30
Vesti A

"Vesti" u Pertu: Pajić izboden i zakopan u bašti

Pred Vrhovnim sudom Zapadne Australije počelo je suđenje ženama optuženim da su 13. juna prošle godine ubile 18-godišnjeg Arona Pajića i sahranile ga ispod sveže izlivene betonske ploče u vrtu svoje kuće u naselju Orelija.

Vesti
Istraga na mestu zločina

Optužnica navodi da su Trudi Lenon (43) i Džema Lajli (26) imale žrtvu na oku pre nego što su je namamile u kuću i izbole na smrt. U svojoj uvodnoj reči, državni tužilac Džejms Mektagart kazao je poroti da je Pajić, koji je inače patio od Aspergerovog sindroma i da je poznavao 14-godišnjeg sina Trudi Lenon. Njih dvojica bila su prijatelji koji su se zanimali za video-igrice.

Krvava fantazija

Helen Prins, advokat Džudi Lenon, rekla je da je Lajli s njom razgovarala o želji da nekoga ubije, ali da je Lenonova mislila da ona to "fantazira", jer su njih dve obično izigravale zajedno izmišljene osobe.
- Mislila je da to fantazija, mislila je da nije stvarno - rekla je branilac. - Džema Lajli je u stvari bila smrtno ozbiljna.
Dan posle Pajićevog ubistva, Trudi Lenon pretraživala je na svom telefonu internet-stranice o nestalim osobama i informacije o "kazni doživotnog zatvora u Australiji".

Trudi Lenon je pozvala Pajića, kazao je tužilac, i pozvala ga da se sretnu u šoping-centru Rokingem, oko devet ujutro, 13. juna. Kratko iza toga, snimci nadzornih kamera iz šoping-centra zabeležili su kako Lenon vozi svoj auto na zadnji ćošak parkinga i vraća se u šoping gde je bila i Džema Lajli. Pajića je tamo dovezla prijateljica i on se s njom oprostio uz reči: "Zbogom i Bog te blagoslovio."

To je bilo poslednji put da ga je video neko od članova familije ili prijatelja.

Tužba navodi da video-snimci pokazuju da je tinejdžer napustio šoping-centar zajedno sa optuženim parom žena. Takođe i da snimci nadzorne kamere s njihove kuće pokazuju da su sve troje ušli unutra oko 10.30 tog jutra.

- Pajić se više nikad nije živ pojavio iz kuće - kazao je tužilac. - Tužba je na stanovništu da je Aron Pajić brutalno i nasilno ubijen od ruku dve optužene. Ili su gospođa Lajli i gospođa Lenon zajedno ubile Arona Pajića ili je jedna pomagala drugoj.

Na telu Pajića bilo je više uboda u grudi i vrat, rečeno je sudu. Pokopan je u plastičnoj foliji, sa licem prekrivenim lepljivom trakom.

Mektagart je istakao da su policajci pri pretrazi kuće našli odsečen veći komad podne prostirke koji je iznet iz kuće i sakriven tepihom i kaučem. Ovo je, tvrdio je tužilac, znak "očajničkog" pokušaja skrivanja dela.

Pajićev usb-drajv bio je skopčan sa kompjuterom u kući oko 10.30 ujutro, zbog čega policija veruje da je mogao da tamo dođe da "skine" neki kompjuterski program.
Snimak sa kućne nadzorne kamere pokazuje i Trudi Lenon kako oko 11 sati navodno ide prema zadnjem vrtu i onda se vraća u kuću, noseći nož.

Tužilac Mektagart u detalje je opisao šta je optužena Lejli učinila, a njene kolege s posla rekle su policajcima da su, kratko posle ubistva, primetili da ima posekotine i tragove ugriza na telu.
Sudu je takođe rečeno da je Lajli, dan posle zločina, poslala SMS-poruku Lenonovoj u kojoj je pisalo: "Videla sam stvari kakve pre nisam videla i osećala se kao nikada ranije." Na to je Lenonova odgovorila: "Drago mi je SOS."

Tužba navodi da razmena poruka pokazuje kako se Lajli osećala razdragano ubijajući Pajića, dok je SOS njen nadimak, po izmišljenog knjizi o serijskom ubici istog imena koju je napisala 2007.

- Ubila je Pajića jer je to mogla, uživala je u tome i slala poruku Lenonovoj o osećanju euforije zato što je to uradila - kaže tužilac.

Notes koji je navodno pripadao Lajlijevoj, a koji su policajci takođe našli u kući žena, sadrži i podatke o Pajićevoj adresi i telefonskom broju.

Hvalila se pred kolegama

Šest dana kasnije, 19. juna, pošto je počela da se širi novinska vest o Pajićevom nestanku, tužba navodi da se Lajli pred kolegama na poslu hvalila o tinejdžerovom ubistvu. Kolegi u noćnoj smeni u Vulvortsu rekla je da je izbola Pajića, dok ga je Džudi Lenon držala. Tada je iznela detalje koje je samo ubica mogao da zna, kazao je tužilac.
- Opisala je kako je izbola osobu i onda, da bi kolegu ubedila u priču, govorila mu o publicitetu u vezi sa slučajem i pokazala mu Pajićevu fotografiju. Ponosila se ubistvom Pajića kao nekakvim časnim delom.
 

Tužba će žene teretiti i da su u danima pre i posle Pajićeve smrti, kupile "značajnu" količinu hlorne kiseline, hemikalija za čišćenje i cementa i da su krenule na svoju žrtvu.

Kada ih je policija prvi put ispitivala, obe žene poricale su da su Pajića videle na dan kada je ubijen, ali su onda priznale da su se s njim srele u trgovini i odvezle ga nazad do njihove kuće. Sve to je i zabeleženo na snimcima nadzornih kamera. Sudu je takođe rečeno da su dve žene za ubistvo optuživale jedna drugu.

Lajli je priznala da je bila u kući na dan zločina, ali je poricala da je učestvovala u Pajićevoj smrti, pomaganju u čišćenju mesta zločina ili njegovom zakopavanju. Tvrdila je da nije ni znala da je mladić zakopan u vrtu. Lenonova je, međutim, priznala da je bila očevidac ubistva, ali je tvrdila da je Pajić u stvari umro od ruke one druge. Putem branioca, priznala je da je pomagala u čišćenju scene ubistva i zakopavanju tela. Priznala je da je kriva po manje ozbiljnoj optužbi da je bila pomagač posle ubistva.Petonedeljni proces se nastavlja, izvestio je WA Today.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online