Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.10.2017.
20:55
B. Božin - Vesti A

"Jabuka" strpala trovača u zatvor

U nemačkom gradiću Ofterdingenu, u pokrajini Baden-Virtemberg, specijalna jedinica policije uhapsila je 53-godišnjeg Johena S. dok je šetao svog psa. Tako je okončana dramatična potera za ucenjivačem koji je u regale prodavnica u Fridrihshafenu stavio pet teglica zatrovane hrane za bebe i potom ucenio više nemačkih trgovinskih lanaca za višemilionsku sumu.

printscreen
Uve Štrimer: Iz ove flaše je sipao otrov

U akciji koju je policija pod šifrovanim nazivom "Jabuka" vodila širom Evrope učestvovao je tim od 220 inspektora koji je brzo došao do podataka dovoljnih za hapšenje. Oni su sledili stotine tragova koje su posle javnog objavljivanja priče o ovom slučaju dobili od građana. Krug osumnjičenih sveden je na jednu osobu, rekao je portparol policije.

Komandosi mu stavili lisice

Decenija robije

U subotu je Johen S. izveden pred istražnog sudiju, a nedelo je već priznao. Johen S. tvrdi da osim nađenih teglica nije zatrovao više hrane i da nije imao saučesnika. Ukoliko bude osuđen zbog pokušaja ucene preti mu kazna zatvora do deset godina.

Potom su policajci u civilu obilazili susede osumnjičenog kako bi dobili detaljnije podatke o njegovim navikama, a kada su inspektori bili sigurni da imaju ucenjivača, poslati su specijalci da ga uhapse. Pri hapšenju osumnjičeni nije pružao nikakav otpor.

Tokom pretresa stana Johena S. je nađena jedna flaša koja sadrži otrovni etilenglikol, supstancu koju je ucenjivač sipao u dečju hranu koju je podmetnuo na regale supermarketa.

"Flaša od pola litra bila je samo do pola puna", rekao je šef policije Uve Štirmer, što znači da je počinilac verovatno zatrovao samo do sada pronađenu dečju hranu. "Međutim, ne možemo da isključimo mogućnost da on nije napravio i podelio još zatrovane hrane", rekao je Štirmer.

Osetio opasnost

Šef policije je naveo da je Johen S. očigledno znao da su mu za petama, pa je pokušao da uništi dokaze. U jednom kontejneru u blizini njegovog stana policija je pronašla cipele i torbu koju je Johen S. imao na sebi na snimcima video-kamera koji ga pokazuju u trenutku dok podmeće otrovanu hranu.

Selidba

Dnevnik "Bild" je saznao da je Johen S. ranije živeo na Bodenzeu, a u Ofterdingen se doselio pre dve godine.

Eksperti proveravaju i laptop uhapšenog da bi proverili da li su odatle poslate ucenjivačke poruke.

U Ofterdingenu je radio kao trener pasa, a na internetu postavio oglas u kome traži mušterije: "Pas nije kriv za to što se pogrešno ponaša, greške prave ljudi!"

Susedi kažu da je trovač bio kulturan, ali povučen. "Dobro se razumeo samo sa svojim psom Đinom i zečevima", rekla je jedna komšinica. Osumnjičeni je ranije već kažnjavan, a policija ga opisuje kao "psihički labilnog". Jedan bivši školski drug je rekao da u školi nije bio omiljen jer se često tukao.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online