Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.10.2017.
00:22
B. Miličić - Vesti A

Srbi na Oktobarfestu: Puno posla i dobra zarada

Oktobarfest ove godine traje 18 dana, završava se (3. oktobra) i za to vreme posetiće ga oko šest miliona gostiju, koje treba dočekati, nahraniti, napojiti, zabaviti i ispratiti i sve da se odvija u dobroj atmosferi uz osećaj bezbednosti i gostiju i domaćina. Na tom poslu radi nekoliko hiljada kuvara, konobara, čistača, radnika obezbeđenja, a među njima, kao i svake godine, dosta je ljudi sa prostora bivše Jugoslavije.

B. Miličić
Na radnom mestu: Predrag Kos i Goran Andrejić

Nebojša Krivokuća već 11 godina radi na mestu gde se peče vo na ražnju, a njegov zaštitni znak je marama sa srpskom trobojkom na kojoj piše Srbija.

B. Miličić
Student koji konobariše: Neven Pandurević

- Pre dolaska na ovaj posao sedam godina sam radio na obezbeđenju, dakle 18 godina sam na Oktobarfestu. U timu je od četiri čoveka u smeni koji pripremaju i peku vola na ražnju, što je vašarska atrakcija.

- Najviše do sada ispekli smo 124 vola i to je pojedeno u porcijama ili u sendvičima. Oni koji su to jeli, kažu da tako nešto nigde nisu probali i to preporučujem svima koji dođu na Oktoberfest. Mi imamo dve ekipe u toku dana, ima mnogo posla, ali se dobro slažemo i pomažemo jedni drugima - kaže Krivokuća, rođen u Nemačkoj, odrastao u Mrkonjić-gradu, a u Nemačkoj ponovo od 1991. godine.

Predrag Kos već šestu godinu toči pivo iz buradi i zadovoljan je poslom, ali i zaradom.

- U toku jedne smene, koja traje 12 sati sa pauzama, natočim između tri i šest hiljada litara piva! Posao u dobrom timu ne pada teško i zadovoljan sam, mada se ruke zamore od litarske krigle i piva u njoj - kaže Kos rodom iz Banjaluke, u Nemačkoj 21 godinu zaposlen u proizvodnji automobila u BMW, a za Oktobarfest koristi godišnji odmor.

O visini zarade se ne priča

Iako u Nemačkoj postoji pravilo da se o zaradama ne govori, pogotovo ne javno, ipak smo saznali da za 18 dana može da se zaradi nekoliko hiljada evra. Konobari uz bakšiš mogu dostići i sumu od pet do 6.000 evra, a na ostalim poslovima između tri i četiri hiljade evra. Za mnoge su to iznosi veći od mesečne, pa i dvomesečne zarade na redovnim poslovima.

B. Miličić
Zaradi dve plate vozača autobusa: Tomo Marić

S njim radi Goran Andrejić, koji četvrtu godinu toči pivo.

- Jedna krigla puna piva teška je 2,2 kilograma i sigurno da nije baš lako čitavu smenu to držati u rukama, ali sve u svemu, zadovoljan sam i dobro se zaradi. Uostalom, da nisam zadovoljan ne bih dolazio četvrtu godinu da ovo isto radim - kaže s osmehom Goran Andrejić.

Na točenju piva već deceniju radi i Tomo Marić iz Prnjavora, vozač gradskog autobusa.

- Mnogo se radi, ali i dobro zaradi. Za vreme ove fešte zaradim dve svoje plate vozača autobusa. U zadnjoj sedmici vašara sustigne umor, ali uz dobro društvo i dobru zaradu sve se lakše podnosi - kaže kroz smeh Marić koji je u Nemačkoj od 1991. godine.

Sve što se natoči i pripremi za jelo konobari nose gostima. Jedan od njih je i Neven Pandurević iz Ebersberga, student FOM u Minhenu.

- Treći put radim ovde kao konobar. Tokom dana uglavnom nema gužve, ali je naveče "ludnica" i sve se radi na brzinu. Mogu reći da mi je već dosadilo, ali izdržaću do kraja, jer se to na kraju isplati - kaže Neven Pandurević, koji je student četvrtog semestra Visoke škole za ekonomiju i menadžment.

B. Miličić
Prvi put i odmah pohvale: Stanko Mušić

Strpljenja sa gostima

U brojnoj službi obezbeđenja u šatoru prvi put radi Stanko Mušić, rodom iz Banjaluke, koji je zaposlen u firmi koja prodaje parket, boje i lakove.
- Imam višegodišnje iskustvo u radu sa ljudima i dobro se snalazim na ovom poslu. Najvažnije je da budeš ljubazan, strpljiv i smiren u kontaktu sa gostima, pogotovo pijanim. Nisam imao nikakav problem, jer znam kako postupati sa gostima da oni budu zadovoljni, a da ne naprave nered. Zbog toga sam dobio pohvale od šefa, ali i od policije - kaže Mušić, koji je pre rata 20 godina radio u Zagrebu, a onda došao u Nemačku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online