Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 30.09.2017.
11:56
Vestionline, Tanjug A

Trend secesije potresa kontinent: U Kataloniji napeto, a Evropa...

Širom Evrope zvaničnici pažljivo, ali i tiho i sa nervozom, prate situaciju oko planiranog referenduma o nezavisnosti u Kataloniji, a veliki odziv koji bi mogao doneti potvrdan ishod glasanja može da ohrabri i druge regione koji planiraju otcepljenje, navodi AP.

EPA/Quique Garcia
Evropa sa nervozom posmatra situaciju u Kataloniji, ali ne reaguje

Trend secesije na evropskom kontinentu izložio bi EU novom pritisku i doneo potencijal za izazivanje nasilja, ocenjuje agencija. Pa ipak, većina evropskih lidera se uzdržala od toga da javno zauzme stav o sutrašnjem referendumu u Kataloniji. 

Uprkos tenzijama iza kulisa, oni oklevaju da podrže bilo katalonske separatiste koji prkose španskom zakonu, bilo premijera Marijana Rahoja koji nastoji da blokira glasanje.

Podršku referendumu, mada tiho, pokazala je premijerka Škotske Nikola Sterdžen, koja je rekla da je potpuno legitimno da se Španija protivi nezavisnosti Katalonije, ali da je "pravo na samoopredeljenje važan međunarodni princip, kao i da se nada da će on biti poštovan i u Kataloniji kao i drugde".

Još jedan region koji naginje secesiji, Flandrija u Belgiji, vidi u referendumu nadu i gaji simpatije prema pritužbama bogate Katalonije koja se žali da pomaže siromašnije regione Španije.
Italijanska desničarska Liga za Sever, koja se zalaže za referendume za veću autonomiju Lombardije i Veneta, osudila je nedavna hapšenja katalonskih lidera.

Neočekivanu podršku katalonskom pokretu za nezavisnost dao je i predsednik Venecuele Nikolas Maduro, koji je nedavno na referendumu konsolidovao svoja ovlašćenja, ali je dobio kritike vlade Marijana Rahoja.

Posebno je, međutim, konstatuje AP, upadljivo ćutanje EU u vezi razvoja događaja u mahom pro-evropskoj Kataloniji, pogotovo što su katalonski zvaničnici apelovali na EU da posreduje u sporu sa Španijom.

Odgovarajući na te zahteve, Evropska komisija je ponovila da je referendum unutrašnje pitanje Španije i da poštuje španski usavni poredak, navodi AP.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.10.2017. 20:33
Moze Slovenija, moze Hrvatska, moze Estonija, moze Letonija, pa moze cak i Kosovo ali eto ne moze Katalonija, postujete ustavni poredak Spanije ali ne postujete ustavni poredak Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online