Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.09.2017.
21:19 >> 10:31h
Z. Mirković - Vesti A

"Vesti" u Beču: Teslin telegram kao dar za "Teslin vremeplov"

M:tel Austria, najmlađa članica Telekom Srbija grupe, podarila je građanima i posetiocima Beča nesvakidašnju multimedijalnu projekciju o velikom naučniku i genijalnom inovatoru Nikoli Tesli, bez čijih izuma ne bismo mogli da zamislimo savremeni način života.

Vesti
m:tel Austrija priredilo je spektakularni multimedijalni događaj "Teslin vremeplov" - putovanje kroz život srpskog genija

Fasada Tehničkog univerziteta na bečkog trgu Karlsplac poslužila je veštom mladom umetniku Dušanu Jovoviću kao platno da "oslika" i dočara život i delo Nikole Tesle kroz ovaj audio-vizuelni spektakl.

- Velika mi je čast što je upravo u gradu poznatom po velikanima prosvetiteljstva i kulture "Teslin vremeplov" imao svoje premijerno prikazivanje izvan našeg regiona. Kompanija Telekom Srbija osmislila je ovaj autentičan projekat u želji da oda počast vizionaru koji je svojim genijalnim pronalascima ostavio neizbrisiv trag u društvu. U prilog simbolici večerašnjeg okupljanja govori i činjenica da je rad velikog Tesle za vreme njegovog života bio veoma cenjen od strane njegovih bečkih kolega, a Tehnički univerzitet u Beču dodelio mu je počasni doktorat 1908. godine. Kontinuirano se zalažući za promociju nauke, želeli smo da kroz spoj savremenih tehnologija i umetnosti, podržimo inovacije i inspirišemo neke buduće naučnike, ali i da ojačamo imidž naše kompanije - istakao je generalni direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk.

- Kompanija m: tel Austria prilagođava se željama i potrebama ljudi koji žive u Austriji, a imaju porodice, prijatelje i poslovne saradnike u Srbiji, BiH ili Crnoj Gori. Njima je od velikog značaja da imaju partnera od poverenja, koji će im pružiti uvek više kada su telekomunikacione usluge u pitanju, što zapravo predstavlja najveću konkurentsku prednost naše kompanije - izjavio je direktor m:tel Austria Milenko Cvijanović.

Pre projekcije "Teslinog vremeplova", okupljenim građanima su se obratili i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, poslanik Ernst Voler, predsednik Odbora Gradskog veća za kulturu, nauku i sport kao i dr Valter Erlih Šupita, vice dekan Fakulteta za elektrotehniku i IT Tehničkog univerziteta.

Šupita je, ispred Tehničkog univerziteta generalnom direktoru Telekoma Srbija uručio, ovom prilikom, faksimil telegrama Nikole Tesle. Pomenuti telegram slavni naučnik je 11. marta 1908. godine poslao iz Njujorka Tehničkom univerzitetu u Beču kako bi se zahvalio na dodeljenom počasnom doktoratu.

"Zahvaljujem na izuzetno cenjenom priznanju mojih skromnih zasluga. U nadi da će Vaša sjajna ustanova i dalje uspešno napredovati, molim Vas da prenesete pozdrave mojim saradnicima i bliskim prijateljima", napisao je Tesla u telegramu koji je do sada čuvan u Tehničkom univerzitetu u Beču.

"Teslin vremeplov" je nedavno dobio prestižno priznanje BalCannes 2017 za najbolji regionalni projekat, a 2016. godine nagrađen je evropskom nagradom "PR Excellence Award" kao jedan od pet najboljih projekata u kategoriji "Nauka i obrazovanje".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online