Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.09.2017.
18:30
N. Jokić - Vesti A

"Vesti" u Francuskoj: Najniže penzije veće samo 8 evra!

Mnogi su razočarani najavljenim povećanjem penzija u Francuskoj za 0,8 odsto postojećeg iznosa. Za one koji primaju minimalnu baznu penziju od hiljadu evra to znači da će od 1. oktobra primati 8 evra više.

pixabay.com
Francuskoj predstoji izmena penzijskog sistema

Dosadašnji način preračunavanja penzija zasnivao se na inflaciji. Pošto je ona bila skoro na nuli prethodnih godina penzije su faktički ostale zamrznute iako su cene rasle. Nova vlada sada je uvela preračunavanje penzija u odnosu na prosečni godišnji rast cena pri čemu nije uzet u obzir rast cena cigareta.

Novi sistem od 2022.

Kakve god da budu izmene o njima parlament neće glasati pre iduće godine. Novi sistem neće ući u primenu pre kraja ovog mandata predsednika Makrona - dakle, ne pre 2022. godine. U toku predsedničke kampanje Makron je najavio da će novi penzijski sistem ulaziti u primenu postupno tokom 10 godina.

Kao što je predsednik Makron najavio u toku predsedničke kampanje, Francuskoj predstoji izmena penzijskog sistema. Do sada su penzioneri iz javnog sektora bili povlašćeni u odnosu na one iz privatnog, a najviše su za penzije srazmerno uplaćivali privatni preduzetnici. Makronove reforme uspostaviće jedinstven sistem u kojoj se kroz kotizacije kupuju poeni. Za isti broj poena sledi ista penzija, onako kako to već dugo funkcioniše u Švedskoj. Do sada je u Francuskoj bilo 35 vrsta uplaćivanja za penziju i 25 komplementarnih režima.

Od 2017. u penziju najranije može da se ode sa 62 godine. Makronova reforma će ostaviti mogućnost ranijeg odlaska u penziju pod određenim uslovima. Za "ranu penziju" biće uziman u obzir broj godina staža i teški radni uslovi svojstveni nekim zanimanjima.

Za sada oni koji su počeli da rade pre navršenih 20 godina života i pre navršene 62. godine stekli 40 godina staža - mogu da idu u penziju. Ostaje da se vidi šta će tačno na ovom planu da izmeni Makronova reforma. Kada je reč o teškim uslovima rada i tu će biti izmena. Sindikati su već nezadovoljni i tvrde da će se invaliditet procenjivati od slučaja do slučaja i svako će u skladu sa stepenom oštećenja dobijati naknadu koja će ulaziti u penziju.

Vlada odbacuje navode kritičara da će biti ukinut preventivni sistem izuzetne penzijske nadoknade kakav je do sada primenjivan pri obračunu penzija i staža za teška zanimanja.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online