Utorak 26.09.2017.
18:30
N. Jokić - Vesti

"Vesti" u Francuskoj: Najniže penzije veće samo 8 evra!

pixabay.com
Francuskoj predstoji izmena penzijskog sistema

Dosadašnji način preračunavanja penzija zasnivao se na inflaciji. Pošto je ona bila skoro na nuli prethodnih godina penzije su faktički ostale zamrznute iako su cene rasle. Nova vlada sada je uvela preračunavanje penzija u odnosu na prosečni godišnji rast cena pri čemu nije uzet u obzir rast cena cigareta.

Novi sistem od 2022.

Kakve god da budu izmene o njima parlament neće glasati pre iduće godine. Novi sistem neće ući u primenu pre kraja ovog mandata predsednika Makrona - dakle, ne pre 2022. godine. U toku predsedničke kampanje Makron je najavio da će novi penzijski sistem ulaziti u primenu postupno tokom 10 godina.

Kao što je predsednik Makron najavio u toku predsedničke kampanje, Francuskoj predstoji izmena penzijskog sistema. Do sada su penzioneri iz javnog sektora bili povlašćeni u odnosu na one iz privatnog, a najviše su za penzije srazmerno uplaćivali privatni preduzetnici. Makronove reforme uspostaviće jedinstven sistem u kojoj se kroz kotizacije kupuju poeni. Za isti broj poena sledi ista penzija, onako kako to već dugo funkcioniše u Švedskoj. Do sada je u Francuskoj bilo 35 vrsta uplaćivanja za penziju i 25 komplementarnih režima.

Od 2017. u penziju najranije može da se ode sa 62 godine. Makronova reforma će ostaviti mogućnost ranijeg odlaska u penziju pod određenim uslovima. Za "ranu penziju" biće uziman u obzir broj godina staža i teški radni uslovi svojstveni nekim zanimanjima.

Za sada oni koji su počeli da rade pre navršenih 20 godina života i pre navršene 62. godine stekli 40 godina staža - mogu da idu u penziju. Ostaje da se vidi šta će tačno na ovom planu da izmeni Makronova reforma. Kada je reč o teškim uslovima rada i tu će biti izmena. Sindikati su već nezadovoljni i tvrde da će se invaliditet procenjivati od slučaja do slučaja i svako će u skladu sa stepenom oštećenja dobijati naknadu koja će ulaziti u penziju.

Vlada odbacuje navode kritičara da će biti ukinut preventivni sistem izuzetne penzijske nadoknade kakav je do sada primenjivan pri obračunu penzija i staža za teška zanimanja.

 

2020 © - Vesti online