Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.09.2017.
00:33
Vestionline A

Trampov plan za rat sa Severnom Korejom (1): Ameriku čeka novi Vijetnam

Američki sekretar za odbranu Džejms Matis više puta je ponovio da američki predsednik Donald Tramp na stolu ima više opcija vojnog obračuna s nepredvidivim Kim Džong Unom, liderom Severne Koreje.

pixabay.com
Američki marinci

Ali, američki vojni analitičari listom ističu i da "nema dobre opcije". Kako to rade sve velike vojske sveta, tako i američka angažuje različite specijalizovane institute i vojne koledže da izrade simulacije takvog rata koji bi mogao da znači i prvu upotrebu atomskog oružja od 1945. godine.

Desant je poraz

Američki vojni koledž Karlajl Baraks objavio je analizu i kompjutersku simulaciju invazije na Severnu Koreju pod nazivom Nort Braunlend, što je kodni naziv za Severnu Koreju.

I rezultati su prilično obeshrabrujući. Simulacija je pokazala da bi armija SAD jako teško osvojila Severnu Koreju, ako bi se odlučila da krene u invaziju i ratnu avanturu. I ne samo to, ukoliko bi Sever odgovorio na napad, meta primarno ne bi bili Amerikanci, jer se veruje da Kim još nema načina da domaši teritoriju SAD, ali bi zato usledila odmazda prema dva američka ključna saveznika u regionu - Južnoj Koreji i Japanu.

Strah na Japanskom moru

Japan je u domašaju Kimovih raketa. Ako bi na njih bila ispaljena raketa srednjeg dometa, pa još i s nuklearnom bojevom glavom, jasno je kolike su razmere opasnosti. Japan nema adekvatnu protivraketnu odbranu, za razliku od Južne Koreje koja je nedavno dopustila instaliranje sistema THAAD na svojoj teritoriji. Štaviše, Japan nema ni čime da uzvrati napad, izuzev konvencionalne invazije.

Kad je reč o varijanti američke invazije, a veruje se da bez nje SAD nikada ne bi stavile pod kontrolu nuklearni arsenal Severa, simulacija pokazuje da bi američke trupe koje bi bile ubačene u dubinu teritorija helikopterskim ili aviodesantom bile veoma brzo okružene neprijateljskom vojskom, a čak i kada bi američka armija uspešno prešla granicu Južne i Severne Koreje suočili bi se s novim problemom - nuklearna postrojenja Severne Koreje smeštena su pretpostavlja se u najnaseljenijim područjima, gde bi Amerikanci veoma teško mogli da sačuvaju kontrolu nad ovim sistemima.

Gore nego u Iraku

Za osvajanje ključnih tačaka u Severnoj Koreji, vojsci SAD trebalo bi prema simulaciji čak 56 dana i 90.000 vojnika i to samo kako bi osigurali nuklearno oružje Severne Koreje, što je prema procenama vojnih stručnjaka previše vremena i previše vojnika koji bi bili angažovani na terenu.

Vojni analitičar i ekspert za Severnu Koreju Brus Benet ističe da je pogrešna procena koja je proistekla iz simulacije da je za osvajanje Severne Koreje potrebno samo 90.000 vojnika. Prema Benetovoj računici, američkoj armiji bi trebalo čak 200.000 vojnika na terenu koji bi bili angažovani za osiguravanje nuklearnog oružja i postrojenja, a to bi značilo mnogostruko veće angažovanje vojnika nego što je bilo u Iraku i Avganistanu na vrhuncu ratova.

"Tuširanje" Juga

Najveća koncentracija artiljerijskih snaga Severa raspoređena je na južnoj granici zemlje. Uzimajući u obzir da je Seul, prestonica Južne Koreje, samo 80 kilometara od granice, jasno je da bi grad od bezmalo deset miliona stanovnika - podneo ogromne žrtve. To američka vojska naziva sablasno "artiljerijskim tuširanjem". Veruje se da bi samo u prvom udaru stradalo oko 100.000 civila.

Amerikanci pretpostavljaju da Severna Koreja ima čak 100.000 lokacija na kojima čuva naoružanje i sve ono što je vezano za njega, a pošto SAD tamo nemaju razvijenu obaveštajnu mrežu na terenu, sigurno je da bi se suočili sa brojnim izazovima. Severna Koreja, prema podacima Ministarstva odbrane Južne Koreje, ima čak 200.000 pripadnika specijalnih vojnih snaga i 1,5 miliona profesionalnih vojnika. Istina, pitanje je koliko je ta vojska motivisana za rat, ali svejedno, postoji samo jedan, rđav način da se to sazna.
 

SUTRA - Trampov plan za rat sa Severnom Korejom (2):  Rat bi proterao milione ljudi
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online