Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.09.2017.
21:26
B. Božin - Vesti A

"Vesti" iz Berlina: Policija štiti AfD od demonstranata

Berlinsku diskoteku na Aleksander placu, u kojoj se održava postizborna žurka desničarske AfD koja proslavlja osvajanje preko 13 procenata glasova na upravo završenim izborima, opkolilo je više stotina demonstranata, a veliki broj građana se kreće ka zgradi.

EPA/Thorsten Wagner
Berlin: Na  Aleksander placu policija kontroliše situaciju

Na prilazima i oko zgrade nalaze se jake policijske snage koje zadržavaju učesnike da ne priđu mestu gde se održava proslava na kojoj je oko 350 članova AfD-a. Protest su spontano preko interneta sazvali levičari, a pridružuju im se mnoge druge grupacije. Po trenutnim procenama, AfD će u Bundestagu imati 86 poslanika

Rezultati saveznih izbora u Nemačkoj su doživljeni kao "politički zemljotres“ i najavljuju burnu političku scenu u naredne četiri godine. Nepopularnoj Groko (velikoj koaliciji sastavljenoj od demohrišćana i socijaldemokrata) je definitivno odzvonilo, SPD mora da povrati izgubljeni ugled i odlazi u opoziciju, desničarska AfD je postala treća politička snaga u zemlji (na istoku zemlje su čak jači od SPD-a), liberali su se vratili u punom sjaju posle četiri godine pauze i po svoj prilici će odmah u vladu. Ni Merkelova, iako je izborila četvrti mandat, nema mnogo razloga za slavlje, jer njena partija beleži najlošiji rezultat od 1949.godine, a preostala joj je jedino tzv. Jamajka-koalicija sa liberalima i Zelenima, što joj mnogo manje odgovara nego koalicija sa SPD-om koji su bili "laki za održavanje“.

Vladajuća Unija /CDU/CSU) je prema dosadašnjim prebrojavanjima osvojila svega 32,8 odsto ili čak 8,7 procenata manje u odnosu na prošle izbore ( CSU je izgubila čak 11 procenata i spala na 38 odsto), a to je ujedno i najlgori rezultat demohrišćana od 1949.godine! Druga najveća partija SPD je sa 20,8 procenata ostvarila najlošiji rezultat u istoriji (minus 4,9 procenata u odnosu na 2013.godinu).

Ono što se nerado najavljivalo - desilo se sa munjevitim uspehom desničarske AfD koja će biti zastupljena u Bundestagu sa 13,2 procenata i time postaje treća najjača partija u Nemačkoj. Iznenađenje su napravili i liberali (FDP) koji se trijumfalno vraćaju nazad u parlament sa 10,5 odsto glasova, nakon što su 2013. godine bili kažnjeni neulaskom u parlament zbog toga što su u prethodnoj koaliciji sa Unijom „uradili pogrešno sve što je moglo pogrešno da se uradi“, kako je ocenio jedan ekspert. Liberali su sada pretekli Zelene i Leve koji su dobili 9,3 odnosno 8,9 procenata, a i sami Zeleni su iznenadili jer su poslednje prognoze glasile pet procenata, ali su poslednih dana mobilizovali snage i privukli razočarane SPD birače, kako objašnjavaju eksperti.

Prilično neočekivano je bilo i to da je SPD već u prvim minutima posle saopštenih rezultata objavila da neće ulaziti u veliku koaliciju sa Unijom, nego će ostati u opoziciji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online