Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.09.2017.
17:57 >> 18:24h
Vestionline A

Merkelovoj novi mandat, AfD na velika vrata u Bundestagu

Demohrišćanska stranka predvođena Angelom Merkel na parlamentarnim izborima u Nemačkoj osvojila je 32,5 odsto glasova, Socialdemokratska stranka na čelu sa Martinom Šulcom 20 odsto, dok je na trećem mestu Alternativa za Nemačku (AfD) sa 13,5 procenata.

EPA/CARSTEN KOALL
Pobeda CDU

U Nemačkoj su večeras, tačno u 18 časova, zatvorena biračka mesta u svih 299 okruga i time je završeno glasanje na izborima za 19. posleratni saziv Bundestaga, na koje je bilo pozvano 61,5 miliona birača s pravom glasa.

Politički analitičari naglašavaju da u Berlinu, najverovatnije, neće biti promena i da će demohrišćani sa Merkelovom na čelu nastaviti da vladaju u takozvanoj velikoj koaliciji sa socijaldemokratama.

Bez Merkelove ili protiv njene volje u Berlinu neće moći da bude formirana nijedna vlada, kažu analitičari, ukazujući na to da će Nemci birati, pre svega, demohrišćane, za koje se procenjuje da mogu da dobiju oko 35 do 37 odsto glasova.

U skladu sa istraživanjima javnog mnjenja i raspoloženjem građana, u Berlinu najverovatnije neće biti političkih promena, a to bi moglo da znači da bi i u odnosu prema evropskim temama kao i evropskom putu Srbije spoljna politika i podrška Nemačke mogla da ostane nepromenjena.

Na izborima, za koje pravo glasa ima tačno 61,5 miliona Nemaca, očekuje se da bi drugoplasirana partija, sa oko 22 odsto glasova, trebalo da bude Socijaldemokratska partija (SPD) Martina Šulca, "izazivača“ Merkelove, dok bi treća po snazi u Bundestagu mogla da bude desničarska Alternativa za Nemačku (AfD), partija dobrostojećih muškaraca i evroskeptika koja je najviše političkih poena dobila na temi izbeglica.

Ko će s Merkelovom vladati Nemačkom, ali i Evropom, otvoreno je pitanje, a analitičari veruju da je nastavak vlade „velike koalicije“ između njenih demohrišćana i socijaldemokrata Martina Šulca sasvim moguć i očekivan.

Ne isključuje se, međutim, ni mogućnost takozvane „Jamajka koalicije“, u bojama zastave te ostrvske zemlje.

To bi bila koalicija između demohrišćana (crni), partije Zeleni (zeleni) i liberala (žuti), koji će na čelu sa mladim Kristijanom Lindnerom, za koga se kaže da je „novi Genšer“, ponovo ući u Bundestag.

18.05 Izlazne ankete agencije Infratest pokazuju krah velikih partija. U Bundestag ulazi šest lista, a matematički i politički ostaju moguće samo dve koalicije: ili nastavak Velike koalicije CDU/CSU i SPD, ili Jamajka koalicija (CDU/CSU, FDP, Zeleni).

 

Evo projekcija:

Demohrišćani (CDU/CSU) 32,5

Socijaldemokrate (SPD) 20,0

Alternativa za Nemačku (AfD) 13,5

Liberali (FDP) 10,5

Zeleni 9,5

Levica 9

18.02 Tačno u 18 časova u Nemačkoj su zatvorena biračka mesta u svih 299 okruga i time je završeno glasanje na izborima za 19. posleratni saziv Bundestaga, na koje je bilo pozvano 61,5 miliona birača s pravom glasa.
 

16.45  Glasanje protiče mirno, uočena je gužva ispred štabova gde građani strpljivo stoje u redu da daju svoj glas. 

 

EPA/PHILIPP GUELLAND

 

16:15 Zbog nešto manje izlaznosti (do 14:00 - 41,1%), neke partije postaju nervozne, prenose nemački mediji. Postoji mogućnost da desno-populistička Alternativa za Nemačku (AfD) možda osvoji veći broj glasova nego što se očekivalo. 

15:43 Izlaznost ipak manja nego 2013. Do 14:00 na izborima u Nemačkoj glasalo 41,1% birača (2013. – 41,4%)

15.10 U Srbiji je dobro poznata kampanja "od vrata do vrata" koja se vodi po sumnjivim spiskovima i sa još sumnjivijim ponudama biračima. U Nemačkoj nema protužbi na kupovinu glasova, ali i ovde se ide "pešice". Ovi izbori doneli su jednu novinu, stranke koriste aplikaciju za pametne telefone kako bi lakše doprele do birača.
14.50 Oko 15:30 trebalo bi da budu objavljeni zbirni podaci o izlaznosti na parlamentarnim izborima u Nemačkoj. Prema regionalnim podacima o izlaznosti do podneva, izlaznost je uočljivo veća nego na izborima 2013. godine. Tada je ukupna izlaznost bila 71,5 procenata, podseća Dojče vele.
14.44 Od subote stotine botova širi kampanju za podršku AfD, preko automatizovanih naloga na Tviteru od kojih mnogi potiču iz Rusije, piše nemački Bild. Kao primer, list navodi tvit sa naloga @RenateBiller gde je objavljena sledeća poruka: "Ako ostane ova vlast, onda će za pet godina izbiti građanski rat". Bild navodi da se ovakve poruke, sa naloga koji nemaju uglavnom nemaju pratioce, po društvenim mrežama dalje dele, odnosno retvituju, sa naloga sa ruskim imenima.

14. 38 Nemačka kancelarka Angela Merkel pristigla je na biračko mesto u Berlinu, gde je obavila svoju građansku dužnost. Ona je na glasanje došla u društvu supruga Joakima Sauera.

EPA/CARSTEN KOALL

 

14.15 "Vesti" su opipale "birački puls" naših zemljaka koji imaju nemačko državljanstvo i pitali ko su im favoriti na nedeljnim izborima za Bundestag, odnosno kome će pokloniti svoj glas i poverenje. Evo šta su oni rekli.
13.54 Tokom predizborne kampanje političke partije obećavale su i šakom i kapom. "Vesti" su za naše čitaoce s pravom glasa napravile uporedni pregled partijskih programa o gorućim temama u Nemačkoj.
13.26 Novi, tek punoletni birači, ne mogu da se sete vremena pre Merkelove. U trci za svoj četvrti mandat ona jednostavno koristi oprobani recept - biračima poručuje "znamo se". Folker Vagener uveren je da nas čeka Merkel IV. 

13.15 Najvareniji pratilac izbora u Nemačkoj je Izrael. Nemačka vlada koja pokazuje solidarnost s Izraelom može da nastavi da ga snabdeva podmornicama i obaveštajnim podacima, da pomogne da se odbace antiizraelske mere u UN i ponekad antisemitske sankcije u EU. Ako se tome dodaju rast trgovine i turizma, objektivni posmatrač može da shvati zašto su ti izbori važni za Izrael.

13.00 Frank Valter Štajnmajer, predsednik Nemačke, glasao je zajedno sa suprugom u Berlinu.

EPA/Focke Strangmann
12.00 Kandidat za nemačkog kancelara satirične stranke, namerno velikim slovima ispisanog imena "PARTIJA", Serdar Somundžu, uneo je dozu humora u današnje parlamentarne izbore u toj zemlji. On je rešio da ne želi da postane "Kanzler" već "Kančler".

10.30 Svoju građansku dužnost na parlamentarnim izborima u Nemačkoj obavio je i Martin Šulc, kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke. Inače, Šulc je glavni izazivač Angele Merkel, i veruje se da se na ovim izborima vodi oštr bitka između njega i sadašnje kancelarke.

 

Tanjug/AP

Na izbore izlazi više od 60 miliona Nemaca, a na glasanje je pozvano i oko oko šest miliona Nemaca, migrantskog porekla, od kojih je 1,3 miliona turskog porekla, kao i veliki broj Rusa, Poljaka i Rumuna sa nemačkim državljanstvom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online