Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.09.2017.
12:31
blic.rs, Vestionline A

Oni imaju samo jedan cilj - ubiti Kim Džong Una!

Severna Koreja ponovno preti. Obećala je da će potopiti susedni Japan i na "pepeo i mrak" svesti Sjedinjene Države nakon što je Savet bezbednosti UN objavilo da Pjongjangu uvodi nove sankcije, a onda je ponovno ispalila balističku raketu koja je preletela preko Japana i izazvala niz novih reakcija.

youtube.com/Defense Updates
Spartan 3000 spremno "vreba" Kim Džong Una

Savet bezbednosti UN je, zbog Kimovih stalnih nuklearnih proba, ovog puta odlučilo da zaustavi izvoz severnokorejskog tekstila, a režimu ograniči uvoz nafte.

Ali, još nešto bi trebalo mnogo više da zabrine Kima, piše "Jutarnji list".

Poprilično neobično, ali Južna je Koreja ovih dana javno govorila o planu atentata na severnokorejskog vođu Kima.

U središtu tih planova je jedinica Spartan 3000, javio je "Njujork Tajms". Južna Koreja otkrila je i da tu jedinicu planira da oformi do kraja godine, a činilo bi je između 2.000 i 4.000 vojnika.

Najbolji štit

U isto vreme se radi na prilagođavanju helikoptera i transportnih letelica za penetraciju severnokorejskog vazdušnog prostora tokom noći, otkrio je za taj američki list Song Jung-mo, južnokorejski ministar obrane.

Drugim rečima, Kim ne bi trebalo mirno da spava ako nastavi sa nuklearnim probama.

- Najbolji štit koji možemo imati, osim posedovanja nuklearnog oružja, jeste strah Kim Džong Una - objasnio je penzionisani general južnokorejske vojske Šin Von si.

Seul očito igra na psihološku kartu - element iznenađenja nije važan, važno je učiniti Kima nervoznim.

Nekima se to čini nesmotreno jer mladi vladar severnog dela Korejskog poluostrva redovno testira nuklearno oružje a rakete mu ide sve bolje.

Ali, pretnja iz Pjongjanga, kažu drugi, nije umišljena. Upravo je balans straha, mišljenje je te struje, nužan kako bi se izbegao rat.

Iz nezvaničnih izvora nije potvrđeno koliko je daleko u vojnim ambicijama zaista došao režim u Pjongjangu. Ali vojni stratezi s Juga sigurni su da barata sa 5.200 raketa koje je sposoban ispaliti na Seul u prvih deset minuta rata.

Tri plana

"Njujork Tajms" objavio je detalje o tri vojna programa koja je uvela Južna Koreja, direktno usmerena protiv severnokorejske opasnosti.

Kil Čein (smrtonosni lanac) program je usmeren na detektovanje pretnje raketiranja iz Severne Koreje i preduzimanje preventivnog udara.

Drugi je Korejski vazdušni i raketni obrambeni program, a treći je Korejski program za odmazdu u koji spada jedinica Spartan 3.000.

Predsednika zemlje Mun Džae Ina Južnokorejci su izabrali zbog umerenih stavova o rešavanju problema s neprijateljski nastrojenim susedom.

Većina Južnokorejaca protivi se izazivanju nestabilnog suseda, ali vlada je u nezgodnoj situaciji.

Iako Mun Džae In nudi Kimu pregovore, on je još u vreme kampanje najavio povećanje izdavanja za odbranu.

Vojni budžet Južne Koreje trebalo bi da poraste sa 2,4 posto BDP-a na 2,9 posto. Ove bi godine trebalo biti 35,4 milijarde dolara, a iduće bi izdvajanja za vojsku rasla do 38,1 milijardu dolara, od čega bi gotovo 12 milijardi bilo za oružje za obranu od Severne Koreje.

Kako navodi "Njujork tajms", mere Južne Koreje već su delovale na Pjongjang. Južnokorejski obavještajci tvrde da je Kim počeo da koristi automobile svojih saradnika kao mamce dok se kreće zemljom.

Planovi o zastrašivanju Kima možda su upalili, ali udar na njega sigurno bi izazvao protivreakciju.

Žrtva bi bio Seul, megagrad sa 25 miliona stanovnika. Zato mnogi podržavaju teoriju o zastrašivanju, nadajući se da će se Kim opametiti i odustati od planova o nuklearnom oružju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online