Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.09.2017.
14:30
Vesti A

"Vesti" u Australiji: Zima u Viktoriji požari u NSW

Jeste da je septembar prvi prolećni mesec, ali su se, nakon kratkotrajno toplog vremena, hladni dani ponovo vratili na jugoistok kontinenta. U Melburnu se ovih dana smrzavaju, a ni u Sidneju nije mnogo toplije.

EPA/Darren Pateman
85 požara u NSW

Meteorolog iz Viktorije Din Stjuart kazao je da je u noći između srede i četvrtka sneg opet padao na Maunt Dandenongu. Ovo je već treći put ovog septembra kako sneg pada, što samo po sebi predstavlja retku pojavu. U alpskim područjima, sada ima 200 santimetara snega, a 50 santimetara palo je od nedelje.

Šteta milion dolara

Vatrogasci su, manje-više, stavili pod kontrolu požar koji je dan ranije izbio na područjima Hantera i Severnih plaža kod Sidneja. U Ričmond Vejlu, u Hanteru, u sredu su izgoreli eksponati železničkog muzeja i tu je šteta od oko milion dolara.

Za razliku od NSW, ovde ima i dosta kiše - na područja akumulacija Gisplend preko noći je palo 25 milimetara, a očekuje se još 30, pa su moguće i poplave. Kiša je padala i u Melburnu, zajedno sa olujom i gradom.

Stariji sinoptičar Skot Vilijams ističe da će period hladnoće biti "produžen".

- Nažalost, zima se vratila u južnu Viktoriju i Melburnu.

U četvrtak je u Melburnu bilo najviše 15 stepeni, u petak 14, a danas se očekuje svega 14 stepeni. Sutra, u nedelju, biće malo toplije - do 17 stepeni, a u ponedeljak do 18 stepeni sa pljuskovima. U utorak živa neće preći 14, a u sredu će se popeti malo više, na 17 stepeni Celzijusa.

Kako su meteorolozi i najavili, Sidnej je bio zahvaćen snažnim vetrom koji je duvao brzinom do 80 kilometara na sat. Zbog toga, od tri piste na aerodromu u saobraćaju su bile samo dve i u čekaonicama za domaće letove je vladao pravi haos, mnogi letovi su otkazani, a drugi su bili sa zakašnjenjm. Samo je Kvantas u četvrtak otkazao 26 linija.

Jedino što su aerodromske vlasti mogle da urade jeste da putnicima savetuju da vreme poletanja provere sa svojim prevoznicima.

U isto vreme, desetine vatrogasaca u NSW borilo se protiv 85 požara od kojih je 30 bilo van kontrole. Posebno je bilo opasno na južnoj obali gde je vatrena stihija pretila mestima jugu Džervis Beja, a vlasti su izdale hitno saopštenje građanima da potraže sklonište. Lokalna mornarička baza je evakuisana. U ovo područje hitno je upućen i tanker Tor.

"Vatra je izvan kontrole", glasila je poruka stanovništvu. "Ako ste na području Džervis Bej vilidža, tražite sklonište jer se vatra približava. Zaštite sebe od toplote vatre." U toku večeri, srećom, situacija je počela da se smiruje i ljudi su obavešteni da je najgore prošlo.

U Sidneju je u četvrtak bilo do 16 stepeni, petak do 21, danas se očekuje do 19, a sutra (nedelja) opet najviše 16. U ponedeljak će biti do 23, u utorak do 20, a u sredu do 17 stepeni. Na zapadu - tri do četiri stepena više.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online