Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.09.2017.
10:13
Vestionline A

Poruka iz Barselone: Zbogom, Španijo!

Hiljade katalonskih separatista okupilo se u Barseloni tražeći otcepljenje tog regiona od Španije, tri nedelje uoči referenduma o nezavisnosti koji Madrid zabranjuje.

EPA/Suzanna Saez
Protest u Barseloni: Katalonke, a ne Španjolke?

Oko 400.000 ljudi učestvuje u demonstracijama u Barseloni, dok se sve više zaoštrava retorika između te bogate severoistočne pokrajine i španske centralne vlade.

Ogrnuti crveno-žuto-plavim separatističkim zastavama i noseći transparent na kojem piše "Zbogom, Španijo", demonstranti su marširali centrom Barselone tokom protesta za koje se mnogi nadaju da su poslednji pre sticanja nezavisnosti, prenosi AFP.

- Do referenduma ima 20 dana, a mobilisanost koja je podstakla ova proces je jednako snažna - rekao je novinarima predsednik Katalonije koji se zalaže za nezavisnost, Karls Pudždemon.

- Iako su se mobilisali u ogromnom broju, ništa ne mogu da urade u Madridu - komentariše, međutim, Hordi Kalatajud, 21-godišnji student ekonomije, govoreći o referendumu koji je zakazan na 1. oktobar.

Protesti se održavaju na dan nacionalnog praznika Katalonije, Dijade, kojim se obeležava pad Barselone u ratu za špansko nasleđe 1714. godine i naknadni gubitak regionalnih institucija i sloboda. Inače, separatisti od 2012. godine na današnji dan protestuju tražeći nezavisnu državu, podseća francuska agencija.

S druge strane, protivnici nezavisnosti se žale da današnji praznik, koji pripada svim Kataloncima, separatisti zloupotrebljavaju za svoje ciljeve, a ove godine, uoči referenduma, čak i više nego ranije, napominje francuska agencija, ističući da je katalonsko društvo duboko podeljeno u pitanju nezavisnosti.

Španski premijer Marijano Rahoj, čija je konzervativna vlada snažno protiv katalonskog referenduma, poželeo je Kataloniji srećan praznik i pozvao na "Dijadu slobode, kohabitacije i poštovanja svih Katalonaca".

U slučaju da broj pozitivnih glasova odnese prevagu, regionalna katalonska vlada obećala je da će proglasiti nezavisnost u roku od narednih 48 sati i početi da formira suverenu državu.

S obzirom na to da je španska centralna vlada obećala pak da će blokirati referendum, secesionistički katalonski tabor ovim demonstracijama želi da pokaže kako može da okupi svoje snage, zaključuje AFP.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online