Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 11.09.2017.
11:00
www.dw.com A

Burna jesen u Španiji: Stotine hiljada izlazi na demonstracije

Pred Španijom je burna jesen. Danas stotine hiljada Katalonaca izlazi na demonstracije za održavanje referenduma o nezavisnosti.

EPA/TONI ALBIR
Katalonci hoće nezavisnost (Foto: Arhiva)

"Katalonija se nalazi pred velikim promenama"...

S druge strane, španska vlada svim sredstvima pokušava da spreči otcepljenje. Kako se dodaje, aktivisti najveće katalonske platforme za nezavisnost "Asemblea nasional katalana", imaju pune ruke posla. Na sve strane prodaju se majice i šareni bedževi sa natpisom "Si", rekviziti za velike demonstracije 11. septembra.

Dojče vele navodi da od 2012. svake godine stotine hiljada građana demonstrira tražeći nezavisnost Katalonije. Učesnici demonstracija ove godine će se okupiti na dve centralne ulice u Barseloni koje se ukrštaju i tako simbolizuju veliki izborni "X". 

Ovogodišnje demonstracije su potpuno u znaku planiranog referenduma. Ta severoistična oblast Španije 1. oktobra želi da odluči o svojoj nezavisnosti na referendumu koji je španski Ustavni sud u užurbanom postupku ocenio ilegalnim. I pored žestokog protivljenja opozicije i španske vlade, katalonski parlament u sredu je usvojio zakon neophodan za održavanje referenduma. 

- Bio je to veliki trenutak. Pred velikim smo promenama i utvrđujemo novi pravac naše budućnosti. Političari su konačno bili u službi naroda - kaže Žaume Angeri, koji je za sebe i ženu kupio majice. 

Španska vlada preti kaznama, ali...

DW navodi da je raspoloženje dobro među zagovornicima referenduma, i pored krize u zemlji koju je izazvala rasprava o nezavisnosti, i pored posledica koje prete politički neodgovornima. Špansko državno tužilaštvo uz pomoć policije nastoji da spreči pripreme za referendum i preti tužbama zbog neposlušnosti, zloupotrebe službenog položaja i trošenja javnih sredstava. Za to su u Španiji predviđene kazne. 

Katalonska vlada, međutim, ne odstupa. "Na cunami tužbi i sudskih procesa odgovorićemo cunamijem demokratije", izjavio je katalonski premijer Karlos Pudžemon, nakon teških reči koje su se stigle iz Madrida. 

Ima li narod pravo na samoopredeljenje?

Pokret za nezavisnost već godinama jača u tom dobrostojećem delu severoistočne Španije. Pored nade da će taj region biti uspešniji ukoliko njegov novac ne bude odlazio u siromašnije delove Španije, veliku ulogu igraju i emocionalni razlozi: mnogi Katalonci negoduju zbog nedovoljnog uvažavanja njihove kulture i jezika. Separatisti smatraju da ih Madrid politički ne shvata dovoljno ozbiljno. 

DW navodi da, međutim, pravnici sumnjaju u pravnu održivost referenduma. Referendum se poziva na pravo naroda na samoopredeljenje. Prema ustanovljenoj praksi to se isključivo odnosi na bivše kolonije, odnosno na ljude koji su potčinjeni zbog svoje etničke pripadnosti. Kao jednostrano glasanje van pravnih okvira ovaj referendum ne ispunjava uslove koje propisije Venecijanska komisija. 

Katalonsku regionalnu vladu, međutim, ne brinu pravni problemi. Ona je najavila da će u slučaju da referendum prodje dobro, dva dana kasnije proglasiti nezavisnost. Pritom je svesna težine koju imaju medjunarodne reakcije.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.09.2017. 21:00
Pandorina kutija je otvorena. Bas me interesuje kakvi ce biti komentari zapadnih politicara koji su rasturili SFRJ.
Sreda 13.09.2017. 21:02
Svi su upoznati sa Kosovom, Krimom, Katalonijom, Flandrijom, Baskijom, Škotskom, neki i sa Korzikom, ali retki su svesni da je Stari kontinent zapravo krcat regionima koji samo čekaju povoljan trenutak da izvrše secesiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online