Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.09.2017.
08:05
Vestionline A

Zaharova odgovorila Merkelovoj: Možda su "ruski hakeri“ upali u server kandidata za nemačkog kancelara

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova našalila se povodom izjave nemačke kancelarke Angele Merkel o Krimu da bi zbog pominjanja poluostrva u kontekstu nemačkog ujedinjenja nemački mediji mogli da napišu da su "ruski hakeri" ovog puta hakovali ne server predizbornog štaba, već direktno kandidata.

Epa/ Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Zaharova je podsetila na reakciju u sali tokom Minhenske konferencije 2015. godine, kada je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov takođe pomenuo pitanje pridruživanja Krima u kontekstu ujedinjenja Nemačke.

"Da li je neko mogao da zamisli pre nekoliko godina da će nemačka kancelarka razrešiti složenu krimsku dilemu, pominjući je u kontekstu ujedinjenja Nemačke? Jer, kada je 2015. Sergej Lavrov na konferenciji u Minhenu, govoreći o krimskom referendumu, podsetio da je ’ujedinjenje Nemačke održano bez ikakvog referenduma, a mi smo bili aktivne pristalice toga‘, publika je obamrla od negodovanja - salom je prošao talas šuškanja, koje je prešlo u žagor. Sada pominjanje Krima i ponovnog ujedinjenja Nemačke, i iako nespretno izraženo, predstavlja gledište nemačkog rukovodstva",  napisala je Zaharova na svojoj Fejsbuk stranici.

Ona je dodala da "sada imamo dodatni čvrsti argument koji jasno ukazuje na istorijsku pravdu onoga što se dogodilo. Narod Rusije i Krima, a ne Krima i Ukrajine, nije podeljen po sopstvenoj volji, što je potvrđeno ne samo referendumom 2014, nego i referendumima, kao i pokušajima da se oni održe od raspada SSSR-a.“

Zaharova se, takođe, našalila da bi tema sa "ruskim hakerima“ mogla ponovo da se pojavi nakon reči Merkelove o Krimu.  

-Ali sa druge strane, ne isključujem mogućnost da sutra nemački mediji napišu da su ’ruski hakeri‘ kojima Nemci aktivno zastrašuju, ovog puta hakovali ne server predizbornog štaba, već direktno kandidata? Ali, i u jednom i u drugom slučaju bi čika Frojd bio zadovoljan- rekla je Zaharova.

U nedelju je nemačka kancelarka Angela Merkel, u intervjuu za "Frankfurter algemajne“, komentarišući pitanje ujedinjenja Krima, izjavila da je to isto kao da se u vreme DDR pomirilo sa postojanjem dve nemačke države, umesto da se težilo ujedinjenju.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.09.2017. 17:10
Vi ste našli da vam švaburine pamte dobro.Pa oni s z,lom žive i ne zaboravljaju nikad kad i od koga su poraženi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online