Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.09.2017.
00:55
Z. Mirković - Vesti A

Univerzitet u Beču ukinuo povlastice i srpskim studentima!

Univerzitet u Beču doneo je odluku da, od letnjeg semestra 2018, ukine povlastice za studente iz takozvanih trećih država, što pogađa i studente sa prostora bivše Jugoslavije.

Z. Mirković
Ukida se popust od 50 odsto: Potez napravio probleme našim studentima

Od letnjeg semestra iduće godine studenti će morati da plate pun iznos školarine, odnosno umesto sadašnjih 382,56 evra, 754,92 evra po semestru.

Apel advokatima i političarima

Iz organizacije srpskih studenata u Beču apeluju na advokate i političare srpskog porekla u Beču da se pozabave problemima sa kojima se suočavaju studenti i pomognu. "Za sada su se studenti sami u ovoj zemlji uhvatili u koštac sa mnogobrojnim nepravdama i zakonima."

- Radi se o ukidanju dosadašnjeg popusta od 50 odsto. Na određenim univerzitetima pun iznos školarine iznosi oko 750 evra, ali su studenti iz nekih zemalja, među kojima su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, uživali ovaj popust. Ova promena pogodiće i srpske studente - objasnila je predsednica Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OS SI) u Beču Dajana Čavić.

- Nažalost, protiv novonastale situacije ne možemo ništa učiniti, osim da se nadamo da će našim studentima biti od pomoći to što od 1. oktobra stupaju na snagu neke izmene zakona, a jedna od njih dozvoljava povećan broj radnih sati. Naime, studentima se ubuduće omogućava da umesto 10 sati, rade 20 sati, čime će dobiti mogućnost da namaknu potreban novac - kaže ona.

Protiv odluke univerziteta protestovala je i studentska organizacija OeH, koja je ukazala na otežavanje pristupa studijama. Sa bečkog Univerziteta poručuju da će studenti o novoj meri biti obavešteni narednih nedelja.

Školarinu neće plaćati i dalje državljani zemalja u razvoju, kao i tražioci azila, te i studenti koji su izjednačeni sa onima iz EU, a to su građani koji u Austriji žive više od pet godina.

Takođe, stupa na snagu i nova praksa kada je reč o priznavanju potvrde o znanju nemačkog jezika.

Upiti bez odgovora

- Univerzitet iz dana u dan donosi neke novosti, što je nedopustivo! Mislili smo da će se vremenom situacija popraviti, ali kako stvari stoje mnogi su i dalje zbunjeni - naglašava Dajana Čavić i dodaje da studentska organizacija stalno postavlja pitanja univerzitetu, ali da često ne dobijaju odgovore pismenim putem.

Nakon što je nedavno upravni sud doneo presudu da OeSD sertifikati nisu dovoljni za započinjanje studija u Beču, univerziteti zahtevaju ubuduće od svih studenata koji žele da se upišu da znanje nemačkog dokažu preko ispita poznavanja nemačkog (EPD).

- Kada je reč o priznavanju odnosno nepriznavanju sertifikata osim EPD-a, najviše nas je iznenadila tako brza odluka bez određenog prethodnog upozorenja ili najave. Ovaj potez je napravio mnoge probleme našim studentima! Kada su počeli sa provođenjem odluke službenici i dalje nisu bili najbolje upoznati sa tim i kako treba postupati. Prvobitno je rečeno da se odluka neće primenjivati retroaktivno, što se kasnije ispostavilo kao pogrešno - ukazala je Čavićeva.

- Ništa drugačije okolnosti nisu ni u drugim ustanovama koje problem i krivicu prosleđuju na druge, i dolazimo do jednog začaranog kruga. Veliki broj studenata u sledećem periodu treba da produži vizu, zato će se OS SI Beč još više potruditi da u narednim danima dobije odgovore na sva pitanja da bismo se upoznali sa svim, a i kako bismo bili spremni za moguće neželjene probleme - kazala je Čavićeva na kraju razgovora za "Vesti".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online