Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.09.2017.
03:00
B. Božin - Vesti A

Nemačka podvukla crtu: Kanabis ispao veliki promašaj?!

Od marta ove godine nemački zakon dozvoljava da lekari mogu legalno da prepišu marihuanu na recept. Cilj je bio da se pacijentima koji pate od hroničnih bolova omogući da ih lakše podnose. Međutim, posle svega pet meseci od donošenja pokazalo se da je zakon potpuni promašaj i dodatni problem za mnoge teško obolele pacijente.

EPA/Benjamin Hernandez
Nemačka - 6 meseci od legalizacije medicinske marihuane

Osiguranja odbijaju svaki drugi zahtev da refundiraju plaćeni novac, lekari se gotovo i ne usuđuju da prepišu marihuanu, a u apotekama je gotovo uopšte nema.

Velika zdravstvena osiguranja posebno su konzervativna kada se radi o marihuani na recept: AOK, kasa sa najvećim brojem članova, do kraja jula je dobila 3.300 recepata sa zahtevom za povraćaj novca, a od toga je tek oko pola odobreno, kako kažu u samoj kasi.

U drugom osiguranju - TK - do kraja avgusta je bilo 1.250 zahteva pacijenata za refundacijom, a odbijeno je 41 odsto, odobreno 54, a ostatak se još obrađuje. Statistika na saveznom nivou takođe pokazuje trend da se polovina od ukupno 6.000 zahteva odbacuje.

Eksplozija cena

Osnovni razlog su, kažu stručnjaci, nepreciznosti u zakonu, jer po njemu lekari smeju da prepišu kanabis i njegov ekstrakt "samo ukoliko druge terapije ne daju rezultate ili postoji skora mogućnost na osetno pozitivan razvoj toka bolesti" - što je definicija koja deluje potpuno zamagljeno i problem prebacuje u ordinacije.

Birokratsko čudovište

"U praksi se ovaj zakon pokazao kao birokratsko čudovište", smatra lekar Franjo Grotenhermen, koji se godinama angažuje za korišćenje kanabisa kao leka. Čak i kada pacijent jednom prođe kroz čitavu birokratsku proceduru, mora dugo da čeka dok marihuanu i dobije. Do sada je Nemačka svu potrebnu količinu marihuane uvozila isključivo iz Holandije i Kanade, ali zbog rastuće potražnje snabdevači više nisu u mogućnosti da isporuče tražene količine. Holandski liferant, firma Bedrokan, nedavno je saopštila da na lageru nema više lišća marihuane. Za sada prazninu popunjavaju kanadski liferanti, ali stabilizacija snabdevanja još nije ni na vidiku, a procena je da će još dugo biti tako.

Lekarima nije lako jer dejstvo marihuane zbog dugogodišnje zabrane nije detaljno istraženo. Ona navodno pomaže kod oko 50 oboljenja, na primer multipleks skleroze ili smanjenja jačine epileptičnih napada, poboljšava apetit obolelih od raka i AIDS-a i umanjuje osećaj mučnine posle hemioterapije.

Zdravstvene kase i pored toga ostaju skeptične i lekarima prebacuju da nedovoljno obrazlažu odluku da prepišu upravo marihuanu i zašto je baš ona, a ne neko drugo sredstvo u konkretnom slučaju najbolja. Obrazloženje i jeste najteži deo, objasnio je za "Štern" portparol udruženja nemačkih zdravstvenih kasa. "Zakon ne definiše jasne kriterijume", kaže on, a to je i glavni razlog zbog koga kase (osiguranja) svaki pojedinačni recept proveravaju kroz svoje medicinske službe. Svako odbijanje štedi mnogo novca, pokazuju podaci kase TK, jer terapija marihuanom košta i do 23.310 evra godišnje, što je mnogo više nego što je zakon predvideo.

Cene su, naime, u međuvremenu eksplodirale: Do marta je gram marihuane iz apoteke koštao 15 evra, danas je to dvostruko više. Pošto je marihuana sada zvanično lek, apotekari imaju pravo da zaračunaju svoju maržu koja mahom iznosi oko 100 procenata.

Najteže pacijentima

B. Božin
Mesečno uzima 75 grama: Ralf Mali

Poseban apsurd je što je i pre donošenja zakona više od hiljadu pacijenata koristilo medicinsku marihuanu uz specijalne dozvole, a posle uvođenja zakona mnogi od njih više ne dobijaju povraćaj novca! Frank Tempel iz Saveznog instituta za lekove i medicinske proizvode (Bfarm) tvrdi da će mnogi bolesnici koji pate od psihičkih bolesti, depresije i AHDS imati velike probleme posle uvođenja nove regulative.

Posebno odobrenje

Pacijent Ralf Mali je u martu dostavio recept kod svog osiguranja. Krajem aprila mu je stigao odgovor: "Sa socijalno - medicinskih aspekata može se odobriti upotreba kanabisa."
Birokratsko objašnjenje je završeno porukom o hitnosti. Mali sada može da puši travu, a da to plati njegovo osiguranje.
- Nisam mogao da verujem - rekao je 53-godišnjak koji boluje od retke mišićne bolesti HMSN tip 1. Njegovi nervi su oštećeni, ima grčeve i jake bolove. Mali je isprobao mnogo toga protiv bolova od opijata, pa i heroin, ali mu kanabis najviše pomaže, kako je rekao. Godinama je kupovao marihuanu od dilera i na to potrošio većinu svog novca. Od 2015. godine je dobio posebno odobrenje za 75 grama mesečno, ali je kao i drugi morao sam da plati za lek - oko 1.000 evra mesečno, iako je nesposoban za rad i živi od 630 evra penzije.

Zakon, dakle, podbacuje upravo kod onih teških bolesnika zbog kojih je donesen. Razlog za to je možda i način na koji je donesen, jer je bilo jasno da se radi o neželjenom i traljavo sprovedenom projektu. Savezni ministar zdravlja Herman Grehe je na taj način reagovao na jednu presudu Ustavnog suda kojom je jednom pacijentu odobreno korišćenje marihuane u medicinske svrhe. Članice vladajuće koalicije CDU i CSU su i pored toga želele da otežaju reforme i u tome su i uspele: nabavka i prodaja su legalni, ali uzgajanje nije.

Protivljenje dolazi ne samo iz osiguranja, već je bolesnicima teško da uopšte nađu lekara koji je spreman da im prepiše marihuanu. Oni nemaju iskustva sa novim "lekom" i često oklevaju da ga daju, jer nemaju dovoljno medicinskog znanja o njemu. Odbija ih i veliki administrativni posao koji je za ovaj lek neophodan, a zbog visoke cene leka plaše se da ne prekorače dozvoljen godišnji budžet.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online