Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.08.2017.
18:30
Z. Mirković - Vesti A

Austrijanka poreklom iz Srbije deveru slala pare za džihad

Jedna 47-godišnja Austrijanka, poreklom iz Srbije, osuđena je juče u Lincu na novčanu kaznu i uslovni zatvor zbog finansiranja terorizma. Pokrajinski sud osudio je tu ženu na 1.200 evra i 12 meseci uslovne kazne.

printscreen
Proces: Optužena sve priznala

Ona je optužena da je dala 10.894 evra dvojici rođaka koji su se borili na strani Islamske države u Siriji.

Pred sudom je kazala da je poslala novčanu pomoć jer se sažalila, što joj sud nije poverovao.

Nema struje u Siriji

Ona je bila u stalnom kontaktu sa njima, a novac im je slala jer joj je bilo žao ove dvojice. "Uopšte nisam osoba koja podržava bilo kakve organizacije kao što je Islamska država. Ali rodbina je imala samo jednom dnevno struju. Bilo mi ih je žao", kazala je ona dodajući da je, kada im je slala novac, znala da se oni bore na strani Islamske države.

Potpuno integrisana

Osuđena žena, koja živi u gradu Traunu, ne uklapa se ni u jedan od šablona uobičajenih za one koji podržavaju džihad.

Ona je rođena u Srbiji, živi 45 godina u Austriji, ima austrijski pasoš, hrišćanka je i zapadnjački odevena, a pritom je dobro uklopljena u tamošnju sredinu - govori gornjo-austrijski dijalekt nemačkog jezika, a već godinama radi u finansijskoj službi.

Ona je samohrana udovica, koja je potpuno integrisana, kazao je njen advokat.

O Islamskoj državi, navodno, malo zna i dodaje da ne zna zašto se neko uopšte priključuje takvoj organizaciji.

Ranjavani, a nisu ratovali?

Optužena je zbog finansiranja terorizma, što je krivično delo za koje je predviđena kazna do deset godina robije. Ona je bratu njenog pokojnog supruga i njegovom sinu, koji su 2013. otišli u Siriju, od maja 2015. do marta 2016. godine čak 12 puta slala novac, u ukupnom iznosu od 10.894 evra i to preko pošte u Lincu i Traunu, preko Vestern uniona, ali i preko posrednika u Turskoj koji su potom novac dostavljali dvojici džihadista koji su ratovali u Siriji. Oni su pare iz Austrije koristili da finansiraju život u Siriji, ali i za lečenje rana zadobijenih na ratištu.

Pred sudom je žena priznala sve za šta je optužuju, ali je navela da taj novac nije njen, već njenog svekra koji navodno nije uspeo da im pošalje pare preko Vestern uniona, pa je zamolio nju za pomoć.

U svoju odbranu je pritom, na sudu tvrdila da su joj rođaci rekli da nisu pošli u Siriju da učestvuju u borbama, već zato što tamo ne moraju da plaćaju porez, struju i slično.
Kasnije su, kako je dodala, ipak morali da se bore.

Borba za pare iz Austrije

U međuvremenu, dvojica muškaraca su verovatno već poginuli na ratištu. Sud je prilikom izricanja presude uzeo u obzir što optužena nije direktno podržavala terorističku organizaciju, ali je sudija Petra Oberhuber kazala da je od kazne ne štiti ni činjenica što su rođaci, navodno, bili samo "profiteri".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online