Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.08.2017.
09:46
Vestionline A

Austrija: Srpkinja kažnjena zbog podrške Islamskoj državi

Jedna 47-godišnja žena, poreklom iz Srbije, osuđena je u Lincu na novčanu kaznu i uslovnu zatvorsku kaznu zbog finansiranja terorizma.

Reuters
Teroristi Islamske države

Pokrajinski sud je u sredu osudio tu ženu na 1.200 evra i 12 meseci uslovne kazne.

Ona je optužena da je sa 10.894 evra podržala dva rođaka koji su se borili na strani  Islamske države u Siriji. Pred sudom je kazala da je poslala novčanu pomoć jer se sažalila, što joj sud nije poverovao. Osuđena, koja je nastanjena u Traunu, ne uklapa se ni u jedan deo profila  onih koji bi podržavali ekstremiste Islamske države.

Rođena u Srbiji, živi 45 godine u Austriji, ima austrijski pasoš, hrišćanka je, zapadnjački odevena, govori gornjo-austrijski dijalekt, a već godinama radi u finansijskoj službi. Ona je samohrana udovica, koja je potpuno integrisana, kazao je njen advokaz. O Islamskoj državi navodno malo zna i dodaje da ne zna zašto se neko uopšte priključuje takvoj organizaciji.

Tužilaštvo joj prebacuje finansiranje terorizma, krivično delo za koje je predviđena kazna do 10 godina.

Ona je bratu svog preminulog supruga, i njegovom sinu, koji su 2013.otišli u Siriju, od maja 2015.do marta 2016.u 12 navrata slala novac, u ukupnoj visini od 10.894 evra i to preko pošte u Lincu i Traunu, preko Vestern uniona, posrednika u Turskoj koji su potom novac dostavili u Siriju.

Njeni rođaci su taj novac koristili kako bi finansirali život u Siriji, medicinsku opskrbu, ali i lečenje povreda zadobijenih na ratištu.

Pred sudom žena je priznala optužbe, ali je navela da taj novac nije njen, već od njenog svekra.
Svekar navodno nije uspeo da pošalje novac preko Vesteruniona, pa je zamolio za pomoć, te je ona to učinila. Takođe je tvrdila da su joj rođaci rekli da nisu pošli u Siriju da učestvuju u borbama, već zato što tamo ne moraju da plaćaju porez, struju i slično.

Kasnije, kako je dodala, morali su da se bore.

Ona navodi da je bila u stalnom kontaktu sa njima, ali da su pričali samo o svakodnevnim stvarima. Novac je prebacila jer joj je bilo žao ove dvojice.

"Uopšte nisam osoba koja podržava bilo kakve institucije kao što su Islamska država. Ali rodbina je imala samo jednom dnevno struju. Bilo mi ih je žao", kazala je žena, dodajući da je, kada je transferisala novac, znala da se oni bore na strani Islamske države.

U međuvremenu dva muškarca su verovatno već poginula na ratištu. Sud je uzeo u obzir što žena nije direktno podržavala terorističku organizaciju.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online