Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 09.08.2017.
10:31
Dojče vele, Vestionline A

Zašto je region i dalje prostor za sukob SAD i Rusije?

Najnovija tura prigodnog političkog sukobljavanja dve tradicionalno najjače svetske sile potvrđuje neka stara, ali relativno delikatna saznanja o pozicijama Zapadnog Balkana u takvom širem i sigurno rizičnom kontekstu.

youtube.com/WonderWhy
Balkan kao teren za utakmicu SAD protiv Rusije

Najveće svetske sile i dalje nalaze prostor za konfrontaciju na Zapadnom Balkanu, sudeći prema izjavi koju je američki potpredsednik Majk Pens dao prošle nedelje u Crnoj Gori.

Naravno, reč je o tradicionalno najosetljivijoj relaciji SAD-Rusija, ali pitanje je kako se odnosi između te dve zemlje realno prelamaju na mladim državama nastalim iz SFR Jugoslavije pre četvrt decenije.

- Rusija nastavlja da silom iscrtava nove granice na Zapadnom Balkanu i čini sve da destabilizuje region, da potkopa demokratiju, međusobno vas podeli i razdvoji od Evrope - rekao je Pens u Podgorici.

Zanimljivo je pritom da su se poslednjem iscrtavanju novih granica u regionu, onih za nezavisnost Kosova, usprotivili upravo Rusi.

Ali, mimo tog slučaja, Majk Pens očigledno je ciljao na politički uticaj koji Rusija ostvaruje na Srbiju, a kakav želi da makar delimično realizuje i u Crnoj Gori.

Pitanje je, međutim, koliko je tu posredi višak retorike s obzirom na priliku: Amerikanac je govorio na skupu zapadnobalkanskih članica NATO, uz prisustvo predstavnika državnih vrhova ostalih zemalja regiona.

Osim toga, to se dogodilo na tragu najnovijih sankcija za Rusiju, a koje je američki Kongres uveo krajem jula.

SAD povlači prve poteze, Rusija odgovara

Takođe, ostaje dilema o realno ocenjenoj ulozi i ponašanju Rusije na Balkanu i, s druge strane, o poziciji SAD u istom delu Evrope.

Tomislav Jakić, komentator iz Hrvatske s velikim iskustvom, prvenstveno je mišljenja da se spomenuti region sve očiglednije pretvara u još jedno od eksperimentalnih područja Sjedinjenih Država i Ruske Federacije.

Uz napomenu da sve ide u prilog zaključku da Rusija uvek reaguje, dok Amerikanci povlače prve poteze.

- Jer, setite se samo kako je i zašto Putin odustao od projekta Južni tok koji je i zemljama regiona trebalo da omogući nesmetano snabdevanje energijom. Dodajte tome očigledni američki pritisak na Evropsku uniju, konkretno na Nemačku, da odustane od projekta Severni tok 2 koji bi dodatno obezbedio potrebe za energentima većem delu zapadne Evrope, i biće jasno da Rusija uglavnom samo odgovara - tumači Jakić, dodajući da ne bi trebalo nasedati na priče o tradicionalnim prijateljstvima ili o vekovnim neprijateljima, jer velike sile vode politiku koju diktiraju samo njihovi interesi, kako SAD, tako i Rusija.

Pitanje je samo način, smatra Jakić, i stepena agresivnosti.

Na malim je zemljama da primarno zadovolje svoje interese i da učine sve kako ne bi postale objekat sukobljavanja velikih.

Ali upravo je Hrvatska, prema mišljenju Tomislava Jakića, bespogovornim svrstavanjem uz Vašington stvorila idealne uslove da kad-tad dođe pod udar ruskih protivmera.

- I još nešto: Tramp nikako ne uspeva da postigne jedinstvo unutar sopstvene administracije, pa jugoistočna Evropa postaje sve izraženije područje ne samo američko-ruske konfrontacije, već i američko-američke, oko spoljne politike SAD - kaže Jakić.

Bolje svet procedura, nego svet populizma

Bosansko-hercegovački politikolog Nerzuk Ćurak smatra, pak, da bi za sve države Zapadnog Balkana najbolje bilo da neguju dobre odnose s obe velesile.

- Ali, u stvarnosti međunarodnih relacija, nažalost, to očigledno nije moguće. Dokaz je Srbija koja se samo zavarava da može da održava politiku ekvidistance, e da bi tako zaštitila svoj interes. No moram reći da u kontekstu vrednosti liberalne demokratije smatram da je za ovdašnje zemlje bolja pripadnost svetu procedura, nego populizma kakav neguju Rusija ili npr. Turska. Utoliko nam je transatlantska zajednica pametnija regionalna opcija. To se odnosi i na momenat najgore dosadašnje administracije SAD, ove Trampove, najgore u valjda svakom smislu. Ali ne zaboravimo da je SAD ključni akter dejtonskog mirovnog ugovora i da još ima veliku odgovornost za mir u BiH i regionu, iako se nismo zatim u razvoju pomakli mnogo dalje od samog mira - uveren je Ćurak, procenjujući da bi zemlje regiona trebalo da okončaju tzv. prokletstvo nepripadanja.

- Put na Zapad ne bi nikako smeo da se završi s Crnom Gorom, jer će region tako ostati polje za potkusurivanje u interesu nekih od već spomenutih politika - zaključuje Nerzuk Ćurak.

POVEZANE VESTI

Petak 11.08.2017. 19:14
Међу етничке тензију дижу они који једнострано мењају Дејтон, који једнострано признају Кодово, који једнострано држе Мила, који једнострано ћуте пред оживњавањем фашизма у Хрватској, који једнострано блокирају Јужни Ток и који једнострано притискају власт да уводе нерационалне санкције Русији. А медији уместо да се баве чињениц-ом да је за 20г ФБиХ добила 20 милијарди Долара а да се не види где је то отишло, њима је драже да се баве споредним стварима. Боље је за ЕУ да што пре то боље престане да себи штети и крене путем истинских Европских вредности. Мир, трговина, државе нација и слобода народа па и српских народа а не рат, претње, притисци, селективне слободе, политичка коректност зарад интереса изван Европе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online