Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.08.2017.
08:11
V. Mačar - Vesti A

"Oluju" praštamo, ali ne zaboravljamo

U prostorijama SKUD Oplenac u Misisagi i u crkvi Sveto preobraženje Gospodnje u Miltonu na 22. godišnjicu zločinačke akcije "Oluja", u kojoj je hrvatska vojska 5. avgusta 1995. godine s vekovnih ognjišta proterala više od 200.000 Srba i ubila više od 2.000 građana srpske nacionalnosti, održani su parastosti stradalim Srbima.

V.Mačar
Parastos žrtvama "Oluje" u crkvi Svetog preobraženja Gospodnjeg u Miltonu

Vasilije Petković, generalni konzul Srbije, naglasio je na komemoraciji u Misisagi da su pre 22 godine hrvatske oružane snage, potpomognute raznim falangama i savetodavcima iz inostranstva, proterale četvrt miliona svojih građana srpske nacionalnosti.

- Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji je "Oluju" i zvanično definisao kao ratni zločin, udružen sa organizovanim kriminalom i sa ciljem etničkog čišćenja Srba iz s Hrvatske. Potrebno je, međutim, da se istakne da su tokom ovih zločina pripadnici kanadskih oružanih snaga u okviru mirovnih snaga UN, u skladu sa osnovnim načelima ove organizacije, branili srpski narod u Hrvatskoj, došavši tom prilikom i sami u direktan sukob sa hrvatskom vojskom. Srbi ovakve stvari ne zaboravljaju i zbog toga neka im je večno hvala. Obeležavanje godišnjice progona Srba iz Hrvatske pruža priliku ovde, u Kanadi, da se naglasi veza između srpskog naroda i Kanade. Tražeći zaštitu i sigurnost za svoje porodice, deo proteranih Srba je došao u Kanadu gde su našli novi život i postali Kanađani srpskog porekla koji daju izuzetan doprinos kanadskom društvu obogaćujući ga, ne samo u kulturnom i nacionalnom, već i u ekonomskom i političkom smislu. Hrišćanski je da "Oluju" oprostimo, ali je ne zaboravljamo - rekao je konzul Vasilije Petković.

Reči pesnika

U okviru umetničkog programa, Radovan Gajić, pesnik iz Toronta, pročitao je svoju pesmu "Pesnikov zavičaj", dok je Živko Cerović, esejista iz Toronta, kazivao je pesmu Katarine Kostić, pesnikinje iz Toronta, koja nosi naslov "Lomača za starce", a okupljenima se obratila i Ksenija Vučević, multimedijalna umetnica iz Toronta.

Sećanje na žrtve u prostorijama Oplenca u Misisagi organizovala je Srpska nacionalna akademija iz Toronta, čiji je predsednik Žarko Brestovac.

Parastos je održao protojerej stavrofor Mihailo Doder, a program je vodila Gordana Laković, pesnikinja iz Toronta.

Ambasador Srbije u Otavi Mihailo Papazoglu u svom govoru je podsetio na stravične posledice "Oluje" po ceo srpski narod, a posebno na onaj njegov deo koji je vekovima živeo na tlu današnje Hrvatske.

- Da je kojim slučajem Nikola Tesla živeo u vreme "Oluje", i on bi bio proteran samo zato što je Srbin - rekao je ambasador Papazoglu.

Boni Krombi, gradonačelnica Misisage, istakla je da saoseća sa Srbima koji su proterani sa svojih vekovnih ognjišta i istakla da su mnogi od njih već sada ugledni građani Misisage.

Na skupu u Misisagi govorio je i profesor Kolin Kembel, profesor u školi u Hamiltonu, koji godinama prikuplja građu o Srbima i argumentovano širi istinu da su Srbi žrtve novog svetskog poretka.

On je na video-bimu prikazao istoriju Srba, s posebnim osvrtom na "Oluju", a bez ikakve dileme profesor Kembel je dokumentovano pokazao da su Srbi proterani uz pomoć administracije tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona.

V.Mačar
Mihailo Papzoglu, Boni Krombi i Vasilije Petković

Vladika Mitrofan: Vratićemo se na ognjišta

U crkvi Sveto preobraženje Gospodnje u Miltonu svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika dr Mitrofan, episkop Eparhije kanadske SPC, uz sasluženje oca Vasilija (Gavrilovića), igumana manastira, i oca Radovana Kodića.

Tom prilikom služen je parastos svim žrtvama "Oluje", a svetoj erhijerejskoj liturgiji prisustvovali su i generalni konzul Srbije Vasilije Petković i gradočelnik Miltona Robert Duval.

- Ne smemo zaboraviti tragediju koja je zadesila Srbe, ne smemo zaboraviti te krajeve, naše svetinje, crkve i pretke. Zašto se to desilo baš nama? Moramo tražiti krivicu u sebi. Jer, ako budete ostavili svoje zakone, onda ćete bežati od svog neprijatelja. Ipak, ne gubimo nadu. Srpski narod će jednog dana, to samo Bog zna kada, ponovo da se vrati na svoja vekovna ognjišta. Gospod Bog će suditi svakom pojedincu, ali i narodima kao celini. Dva puta u prošlom veku doživeli smo velika stradanja od onih koji ne znaju da su naša braća - rekao je vernicima vladika Mitrofan.

Činjenice

* tokom operacije "Oluja" ubijeno je 2.313 Srba
* među ubijenim Srbima bilo je 522 žene i 12 dece
* više od 20.000 kuća je uništeno ili oštećeno i one do danas nisu obnovljene, niti je šteta isplaćena vlasnicima kuća, proteranim Srbima.

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online