Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.01.2018.
08:24
G. Gligorević - Vesti A

Božić ogrejao Srbe Kanade

Uz položajnika i bogatu i raznovrsnu božićnu trpezu pravoslavni Srbi u dalekoj i ledenoj Kanadi proslavili su najradosniji hrišćanski praznik Božić. U nedelju se tokom dana u Torontu temperatura popela na čitavih -8 pa se lakše disalo, no naveče je već bilo -22 čisto da se svet ne navikne na skoro pa "prolećne" temperature.

Božić je pao na dan vikenda ove godine, pa se proslavljalo u miru, bez tenzija i trčanja sa posla da se stigne sve obaviti. U našim crkvama u najvećem kanadskom gradu na božićnim liturgijama bio je verni narod, oni koji ne dolaze samo o praznicima ili da pokupe badnjak.

Čuvaju tradiciju

Iako su odrasli u Torontu, zapravo skoro da su i rođeni ovde, poznaju svoju tradiciju, naučeni su da je vole i poštuju, i nastavljaju da simboliku Badnjaka prenose sa generacije na generaciju.

Za Badnje veče crkve pretesne, a narod pohrlio da se skloni od bezdušne hladnoće. U hramu Sabora svih srpskih svetitelja u Misisagi odavno nije bilo toliko sveta. Posle večernjeg koju su služili starešina hrama Jovan Marjanac, te sveštenici Prvoslav Purić i Ljubomir Rajić, pročitana je božićna poslanica episkopa kanadskog Mitrofana.

Otac Jovan Marjanac prisutnima se obratio božićnim pozdravom i napomenom da u zemlji "u kojoj živimo svega imamo i previše, samo nam nedostaje duhovnosti". On se, takođe, zahvalio svim crkvenim organizacijama čiji članovi naporno rade i volontiraju da hram bude stecište Srba zapadnog dela Toronta i okoline.

Vernici i parohijani prisustvovali su unošenju i osvećenju badnjaka u Srpskom centru. Posle loženja Badnjaka na imanju crkve u sali Srpskog centra posluženi su posna večera i "šumadijski čaj."

Badnje veče i Božić prošli su ove godine u lepoj svečanoj atmosferi i pravom zimskog ugođaju. Poneko je uspeo da ispoštuje i drevne običaje sečenja i unošenja Badnjaka u kuću pre svanuća. Drugovi iz detinjstva, svi u ranim dvadesetim, Milutin, Branislav, Marko, Filip, Ognjen, Bogdan, Nikola i Saša pre šest ujutro na Badnji dan zaputili su se u potragu za badnjacima.

Kažu, bilo je baš hladno, ali srećom nisu imali potrebe da idu daleko od svojih kuća. Nasekli su badnjake i time ulepšali Badnji dan svojim familijama. Ovi momci, skoro još deca, kao bebe ili dvogodišnjaci sa roditeljima su stigli u Kanadu iz Sarajeva, Nevesinja, Kragujevca, Krajine i Beograda.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online