Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.08.2017.
09:10
Vesti A

U Austriji ne strahuju: Isplati se, jeftinije je

Političari i auto-industrija su se na "dizel samitu", održanom prošle sedmice u Berlinu ("Vesti" su o tome izvestile svoje čitaoce), dogovorili da se do kraja 2018. godine svi noviji dizeli (euro 5/6) BMW-a, Dajmlera, Opela i Folksvagena, opreme modernim softverom koji će smanjiti štetna dejstva gasova za 25 do 30 odsto. To je, smatraju mnogi, nedovoljno, jer su očekivali smanjenje od bar 50 procenata. Hardverski se ništa neće preduzimati, jer bi to podrazumevalo ogromne troškove od desetine milijardi evra.

Vesti
Ana Uskoković

Austrija je među zemljama sa najvećim brojem dizelaša po broju stanovika u EU.

Posle Luksemburga i Francuske, Austrija je zemlja sa najvećim brojem dizelaša. Od 1990. godine broj dizelaša se povećao čak sedam puta! I mnogi naši zemljacima voze dizelaše.

- Dizel kao gorivo i dalje je jeftinije od benzina u Austriji, a i sami automobili su štedljiviji. To je i dalje glavna motivacija da kupujem dizel auto umesto benzinca, iako je u nabavci skuplji - ističe Marko Petrović iz Beča.

On ukazuje da cena dizelaša još nije pala ni među polovnjacima

- Oduvek vozim automobil na dizel, jer me manje košta gorivo - rekla nam je Ana Uskoković, dodajući da se dizelaši isplate kada se dosta vozi.

Na pitanje da li bi prešli na automobile na električni pogon kažu da su ta vozila i pored podsticaja države još preskupa, a i problem je što sa jednim punjenjem prelaze premalo kilometara.

Zbog debate u Nemačkoj, i u Austriji je pokrenuta diskusija o dizelašima, a uvoznici automobila traže pojašnjenja, jer žele da znaju put kojim će se kretati Austrija u narednom periodu, kako bi imali mogućnost srednjoročnog planiranja.

Vesti
Slaviša Krkulović

Malo "pumpi na struju"

Ima i mnogo onih koji radije koriste benzince. Slaviša Krkulović kaže da je benzinac bolji od dizelaša, iako je gorivo skuplje. On se nada da će država učiniti nešto da, barem, izjednači cenu ove dve vrste goriva.
- Podsticaj od nekoliko hiljada evra za kupovinu auta na elektro pogom ne može još da pokrije ogromnu razliku u nabavnoj ceni. Austrija ima dobru pokrivenost "pumpama na struju", ali ipak nama predstavlja problem što do Srbije, a i u samoj Srbiji ne možemo da punimo takva kola - ukazuje Krkulović.

Jerg Lajhtfrid, ministar saobraćaja Austrije izjasnio se protiv zabrane vozila na dizel, ali za rasvetljavanje skandala koji je nastao u vezi sa falsifikovanjem podataka proizvođača automobila. Lajhtfrid je ukazao na štetu koja je napravljena po životnu sredinu zbog manipulacija oko izduvnih gasova dizelaša.

7 puta povećan broj dizelaša u Austriji od 1990.

Međutim, on ističe da ne podržava da se u Austriji uvede zabrana za takva vozila, uz napomenu da želi da od 2030. bude više vozila koja nemaju izduvne gasove.

- Mi se zalažemo za podsticaje, a ne zabrane - kazao je on, dodajući da zabrane samo pogađaju pogrešne, a to su oni koji ne mogu sebi da priušte prelazak na ekološke automobile.
Iz istog razloga on je protiv ukidanja poreske privilegije za vozila na dizel. Ministra podržava i opoziciona Slobodarska partija, koja smatra da se prelazak na ekološke automobile ne može postići zabranama, već podsticanjem istraživanja, kao i ekoloških alternativa. Na drugoj strani stranka Zeleni želi sazivanje skupa na kojem bi trebalo da se usvoji koncept za nestanak dizelaša.

Od 2030. godine, smatraju Zeleni, ne bi trebalo dozvoliti prvu registraciju vozila na dizel i benzin.

Čitajte na VESTI DIGITAL

1. Uzbuna zbog dizelaša

2. Šta o aferi kažu naši zemljaci u Nemačkoj, vlasnici dizel automobila
3. U Švajcarskoj Zeleni traže potpunu zamenu i dizelaša i benzinaca

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online