Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.08.2017.
12:12
Vesti A

Na slobodi bez optužnice

U sredu ujutro, jedan od četvorice uhapšenih u Sidneju u vezi sa navodnom terorističkom zaverom, oslobođen je bez podizanja optužnice, saopštili su Federalna i policija NSW. Reč je o 50-godišnjem Abdulu Merhiju iz Vajli Parka. Njegov rođak Haled Merhi, kao i Haled Hajat i Haled Hajat, i dalje su iza rešetaka.

Reuters
Policija u Sidneju posle racija

Za Haleda se tvrdi da se čudno ponašao u danima koji su prethodili hapšenju, kazali su medijima njegovi prijatelji. Nakupio je hiljade dolara dugova na kocki, a dan pre hapšenja nije ni došao u fabriku u Botaniju, gde je radio kao lakirer.

- Prestajao je da dolazi i rekao sam mu da nemam više interesa da ga držim - kazao je njegov gazda koji nije hteo da mu se ime objavljuje.

Progovorio je i Haledov otac Omar (76) i poricao da mu je sin terorista.

- Uvek je bio nasmejan i spreman za šalu, nikad ne bi poverovao da je u stanju da ima išta s teroristima.

Familija Merhi, poreklom iz Bejruta, kupila je kuću u Sari Hilsu 1974. i tamo podigla 14-oro dece. Haled je bio jedini koji se nikada nije ženio, ali ima sedmogodišnju kćerku iz nesređene dugogodišnje veze sa ženom libanskog porekla iz Kanbere.

Otac naglašava da je Haled kršten u Antiohijskoj pravoslavnoj katedrali Sent Džordž u Redfernu.

- Nikad u životu nije bio u džamiji. To je izmišljotina da je hteo da podmetne bombu u avion. Ozbiljno je radio za svoje dete i njegova devojka je uvek tražila pare od njega, 150 dolara ovde, 150 dolara tamo, za nakit i odeću, i nikad joj nije bilo dovoljno, izgledalo je da radi samo da bi njoj kupovao. Za mojih 47 godina u Australiji nikada nisam imao problema s policijom, ni ja niti iko od moje dece.

Još jednom su nadležni potvrdili da je na meti trebalo da bude avion na međunarodnoj liniji, kao i da je navodna sidnejska teroristička ćelija u poslednjem momentu izmenila plan.

- Nikada nismo bili bliže ozbiljnom terorističkom napadu - izjavio je jedan policijski izvor.
Po njemu, takođe, radilo se o bliskom planu za obaranje Etihadovog erbasa sa oko 500 putnika na liniji Sidnej-Abu Dabi. Taj izvor tvrdi da je plan trebalo da bude izveden u petak, dakle, dan pre hapšenja, ali su ga izvršioci odložili.

Etihad: Nisu kupili karte

Etihad ervejz je saopštio da u potpunosti ispunjava pooštrene mere bezbednosti na aerodromima u Australiji i pažljivo prati razvoj situacije. Aviokompanija takođe navodi da njihova dokumentacija pokazuje da nijedan od pomenute četvorice nije kupio kartu ni za jednu njihovu liniju u julu i avgustu.
Za sada, nijedan od četvorice uhapšenih nije optužen.

Haled Merhi je u kući na ulici Klivlend u Sari Hilsu živeo sa svojim roditeljima. Odveden je u zatvor sa zavojem na glavi. On i njegov rođak Abdul el Karim (uhapšen u iznajmljenom stanu u Pančbolu) u rodbinskim su vezama sa Ahmedom Merhijem, rođenim u Australiji, a danas borcem Islamske države u Siriji.

Ahmed je veoma poznat ovdašnjim obaveštajnim organima. Dok je bio ovde, slao je pare u Siriju preko jednog čoveka iz zapadnog Sidneja, uhapšenog 2014, u okviru velike operacije "Eplbi" koja je tri godine istraživala domaće terorističke zavere. Pod istragom je bilo 18 ljudi. Nijedan od njih nije bio na meti racija prošlog vikenda.

Iza rešetaka 70 sati

Kako saopštava "Sidnej morning herald", Abdul Merhi je došao iz Vajli Parka u Sari Hils, jer je čuo da su mu roditelji tamo uhapšeni. Kada je stigao, i on je lišen slobode.
Tokom 70 sati provedenih iza rešetaka, naširoko je ispitivan, ali je utvrđeno da nije imao učešća u navodnoj zaveri. Po oslobađanju, kazao je da se osećao "kao da je na filmu", kad je čuo optužbe o planu za obaranje aviona.

"Dejli telegraf" upozorava da nema sugestija da je bilo koji drugi član familije, izuzev uhapšenih, bilo šta imao s navodnom zaverom.

I preostala dvojica uhapšenih, uključujući bivšeg mesara Haleda Hajata (50) i njegovog sina Mahmuda, lišenih slobode u Vajli Parku i Lakembi, takođe su u rodbinskim vezama sa familijom Merhi.

Advokat: Optužbe bez osnova

Advokat oslobođenog Abdula Merhija, Mustafa Keir, kazao je za "Ferfaks":
- Neosnovano je da bi moj klijent mogao da bude povezan sa nečim kao što je ovo.
Advokat dodaje da je život njegovog klijenta "okrenut naopačke".
- Mnogo je informacija koje su se pojavile u javnosti, uključujući i njegov identitet. To mu je nanelo mnogo štete. Želimo da analiziramo sve informacije koje policija poseduje i na kojoj osnovi su uradili to što su uradili.
Kako mediji navode, niko od uhapšenih nije imao pravnog zastupnika na specijalnim sudskim zasedanjima na kojima je policiji odobreno produženje pritvora. I sam Merhi je ostavljen bez lekova koje svakodnevno koristi.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online