Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.08.2017.
13:11
Vestionline A

Sumnjiva naprava nađena u Sari Hilsu?

Teroristička zavera da bombom obore avion na domaćoj liniji bila je povod za seriju racija u Sidneju, u subotu po podne i uveče.

Reuters
Blokada područja

Sa gas-maskama na licu, pancir prslucima, podržavani od vatrogasaca i specijalno obučenih medicinara, pripadnici tima za borbu protiv terorizma upali su na tri adrese na zapadu grada (ulica Sprul u Lakembi, Renoun avenija u Vajli Parku i Viktorija roudu u Pančbolu), kao i Gudlet lajn u Sari Hilsu, nadomak Sitija.

Racije su planirane više dana i, koliko je poznato, odluka o njihovom izvođenju doneta je iz operativnih razloga. Predstavnici organa reda kazali su da su policajci koji su učestvovali u pretresima tražili materijal koji bi mogao da posluži za pravljenje improvizovane eksplozivne naprave ili "druge načine" za obaranje aviona na domaćoj liniji.

- Postojala je pretnja da će naprava biti postavljena u avion - kazano je u policiji.
Četiri muškarca su uhapšena i privedena na razgovore u policiju. Pojedini medijski izveštaji navode da je sumnjiva naprava izneta iz prostorija u Sari Hilsu. Na toj lokaciji uhapšene su dve osobe, veruje se otac i sin.

Komšija koji živi pored adrese u Vajli Parku, Danijel Mozumder (40), rekao je da je tamo uhapšen 50-godišnjak koji je živeo povučeno.

"Volim Australiju"

Žena koja je kazala za ABC da su joj u raciji u Sari Hilsu uhapšeni muž i sin, poriče da su imali bilo kakve veze s terorizmom.
- Ja volim Australiju - rekla je ona, pre nego što je policija otpratila u kola koja su je čekala.

- Nije se ni s kim mešao, držao se odvojeno i ponekad bi ga posećivali članovi porodice. Jedini put kad sam ga video, stajao je u svojoj bašti i gledao nećake kako igraju kriket.

Druga komšinica je kazala da je uhapšeni u Vajli Parku živeo sa bratom i da su njih dvojica pazili veliki broj mačaka.

- On i brat bi hranili oko 15 mačaka i kada smo se žalili da će nam doneti bolesti, oni bi samo otišli. Bio je čudan čovek, nikad te ne bi gledao u oči dok bih govorila s njim.

Komšinica s druge adrese, u Pančbolu, rekla je da su pekli roštilj u subotu uveče kada su čuli povike. Policija je, kazala je, razgovarala sa čovekom u invalidskim kolicima i četiri žene.

Reuters
Duže čekanje: Aerodrom u Sidneju u nedelju

- Jedna od žena je vrištala. Bili smo uplašeni, nismo znali o čemu se radi. Mi ih ne poznajemo dovoljno, samo se pozdravimo, jer su i oni Libanci. Izgledaju kao fini svet.

U Sari Hilsu, od jedan sat u noći između subote i nedelje, bili su blokirani delovi Klivlend ulice na koju izlazi Gudlet lajn, gde stanuju dvojica uhapšenih. Odatle, jedan čovek zavijen u čaršav odveden je najpre u kola Hitne pomoći, a potom u zatvor. Tokom akcije, medicinari su pružili pomoć čoveku sa zavojem oko glave i ženi čiji su zglobovi bili vezani kablom. Takođe, sa lica mesta izvedena je jedna starija osoba glave pokrivene jaknom.

Skupljanje dokaza

Četvorica uhapšenih nalaze se u Policijskom centru Sidneja u Sari Hilsu. Oni mogu bez optužbe da budu držani u zatvoru oko nedelju dana, ali je policija već tražila produženje tog roka. Za to vreme, policija će pretresti njihove kuće tražeći dokumente, kompjutere i druge elektronske uređaje, u okviru sakupljanja dokaza i stvaranja slike o odgovornosti grupe. Pretraga će trajati dva do tri dana, a nadležni navode da postoji mogućnost za još hapšenja.

O nameri uhapšene četvorke, komesar Federalne policije Endrju Kolvin je rekao:

- Verujemo da je reč o terorizmu podstaknutom islamom. Šta je tačno iza svega stajalo treba u potpunosti istražiti.

Vlasti su dobile informacije o navodnoj zaveri prošle srede.

Od 2014. u Australiji je optuženo 70 osoba, a posle 31 operacije u borbi protiv terorizma. Pretnja terorističkim napadom ostaje na nivou moguć.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online