Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.08.2017.
13:11
Vestionline A

Sumnjiva naprava nađena u Sari Hilsu?

Teroristička zavera da bombom obore avion na domaćoj liniji bila je povod za seriju racija u Sidneju, u subotu po podne i uveče.

Reuters
Blokada područja

Sa gas-maskama na licu, pancir prslucima, podržavani od vatrogasaca i specijalno obučenih medicinara, pripadnici tima za borbu protiv terorizma upali su na tri adrese na zapadu grada (ulica Sprul u Lakembi, Renoun avenija u Vajli Parku i Viktorija roudu u Pančbolu), kao i Gudlet lajn u Sari Hilsu, nadomak Sitija.

Racije su planirane više dana i, koliko je poznato, odluka o njihovom izvođenju doneta je iz operativnih razloga. Predstavnici organa reda kazali su da su policajci koji su učestvovali u pretresima tražili materijal koji bi mogao da posluži za pravljenje improvizovane eksplozivne naprave ili "druge načine" za obaranje aviona na domaćoj liniji.

- Postojala je pretnja da će naprava biti postavljena u avion - kazano je u policiji.
Četiri muškarca su uhapšena i privedena na razgovore u policiju. Pojedini medijski izveštaji navode da je sumnjiva naprava izneta iz prostorija u Sari Hilsu. Na toj lokaciji uhapšene su dve osobe, veruje se otac i sin.

Komšija koji živi pored adrese u Vajli Parku, Danijel Mozumder (40), rekao je da je tamo uhapšen 50-godišnjak koji je živeo povučeno.

"Volim Australiju"

Žena koja je kazala za ABC da su joj u raciji u Sari Hilsu uhapšeni muž i sin, poriče da su imali bilo kakve veze s terorizmom.
- Ja volim Australiju - rekla je ona, pre nego što je policija otpratila u kola koja su je čekala.

- Nije se ni s kim mešao, držao se odvojeno i ponekad bi ga posećivali članovi porodice. Jedini put kad sam ga video, stajao je u svojoj bašti i gledao nećake kako igraju kriket.

Druga komšinica je kazala da je uhapšeni u Vajli Parku živeo sa bratom i da su njih dvojica pazili veliki broj mačaka.

- On i brat bi hranili oko 15 mačaka i kada smo se žalili da će nam doneti bolesti, oni bi samo otišli. Bio je čudan čovek, nikad te ne bi gledao u oči dok bih govorila s njim.

Komšinica s druge adrese, u Pančbolu, rekla je da su pekli roštilj u subotu uveče kada su čuli povike. Policija je, kazala je, razgovarala sa čovekom u invalidskim kolicima i četiri žene.

Reuters
Duže čekanje: Aerodrom u Sidneju u nedelju

- Jedna od žena je vrištala. Bili smo uplašeni, nismo znali o čemu se radi. Mi ih ne poznajemo dovoljno, samo se pozdravimo, jer su i oni Libanci. Izgledaju kao fini svet.

U Sari Hilsu, od jedan sat u noći između subote i nedelje, bili su blokirani delovi Klivlend ulice na koju izlazi Gudlet lajn, gde stanuju dvojica uhapšenih. Odatle, jedan čovek zavijen u čaršav odveden je najpre u kola Hitne pomoći, a potom u zatvor. Tokom akcije, medicinari su pružili pomoć čoveku sa zavojem oko glave i ženi čiji su zglobovi bili vezani kablom. Takođe, sa lica mesta izvedena je jedna starija osoba glave pokrivene jaknom.

Skupljanje dokaza

Četvorica uhapšenih nalaze se u Policijskom centru Sidneja u Sari Hilsu. Oni mogu bez optužbe da budu držani u zatvoru oko nedelju dana, ali je policija već tražila produženje tog roka. Za to vreme, policija će pretresti njihove kuće tražeći dokumente, kompjutere i druge elektronske uređaje, u okviru sakupljanja dokaza i stvaranja slike o odgovornosti grupe. Pretraga će trajati dva do tri dana, a nadležni navode da postoji mogućnost za još hapšenja.

O nameri uhapšene četvorke, komesar Federalne policije Endrju Kolvin je rekao:

- Verujemo da je reč o terorizmu podstaknutom islamom. Šta je tačno iza svega stajalo treba u potpunosti istražiti.

Vlasti su dobile informacije o navodnoj zaveri prošle srede.

Od 2014. u Australiji je optuženo 70 osoba, a posle 31 operacije u borbi protiv terorizma. Pretnja terorističkim napadom ostaje na nivou moguć.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online