Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.07.2017.
22:55
blic.rs, Vestionline A

Misteriozni "Biro 39" finansira jednog od najopasnijih ljudi na svetu

Severna Koreja se od 2013. godine nalazi pod sankcijama i odsečena je od globalnog finansijskog sistema. U praksi, međutim, nije tako: diktatura u Pjongjangu koristi kreativne metode kako bi zaobišla emgargo i nagomilavala devize u iznosima koji se mere milijardama.

youtube.com/New Delhi Times
Čovek iz senke: Ri Džong Ho

"Biro 39" je zadužen za koordinaciju tajnog poslovanja. Iza te šifre krije se misteriozna uprava, direktno potčinjena Kim Džong Unu, čiji je jedini zadatak bogaćenje režima.

Ri Džong Ho je 30 godina radio za "Biro 39". Bio je jedan od najuspešnijih radnika i iz godine u godinu je diktaturi ozbebeđivao milione dolara.

Godine 2014. s porodicom je pobegao u Ameriku, a u intervjuu "Vašington postu", 59-godišnjak je prvi put govorio o tome kako je švercovao novac za Kima.

Bilo je mnogo lakše nego što bi čovek pomislio. Ri tvrdi da devize u prvom redu potiču od trgovine sirovinama s Kinom, koja profitira od poslova sa Severnom Korejom i "zbog toga ne mari za sankcije".

Čak 90 odsto severnokorejske trgovine odvija se sa Kinom, a novčane transakcije se jednostavno obavljaju.

Jednom prilikom, Ri je kapetanu broda, koji je plovio iz Dalijana u Kini za Nampo (Severna Koreja), dao torbu punu novca, a jednom je kofer s novcem dao osobi koja je vozom prelazila granicu.

- Čim bi kineska vlada uputila upozorenje Pjongjangu, transakcije bi na neko vreme bile obustavljene. Posle toga bi nastavili. Sankcije nikada nisu ugrozile naše trgovinsko poslovanje. I ja sam bio na listi sankcija. Ni meni nisu naškodile - ispričao je Ri. Samo u prvim mesecima 2014. na taj način je dopremio 10 miliona dolara u Pjongjang.

Dok je radio za "Biro 39", Ri je vodio brodarsku kompaniju i bio je predsednik Grupe "Korea Kumgang", koja je, između ostalog, bila operator taksi preduzeća u Pjongjangu, zajedno sa biznismenom iz Kine.

Na kraju je vodio trgovinsku filijalu kompanije "Daheung" u kineskom gradu Dalijanu, koja, između ostalog, izvozi ugalj i morske plodove, uvozi naftu, a aktivna je i u brodarstvu. Zahvaljujući svemu tome, Ri je mogao da pokriva šverc novca za Severnu Koreju.

- Verno sam služio Kim Džong Ilu i za to sam bio nagrađen. Bio sam bogat - ispričao je Ri za "Vašington post".

Godine 2011. na vlast je došao Kim Džong Un. Novi diktator je 2013. naredio pogubljenje svog teče Džang Song Teka, koji je optužen za izdaju, korupciju i zloupotrebu droga.

Džang je poslovno sarađivao sa Kinom, ispričao je Ri.

Posle njegovog pogubljenja desetine Rijevih kolega stradali su kao žrtve čistki, pa se uplašio da bi i njega mogla da zadesi slična sudibna. Zbog toga je s porodicom prebegao u Južnu Koreju, a odatle u SAD.

Međunardone sankcije Severnoj Koreji nisu dovele do željenog rezultata zbog toga što je 100 odsto preduzeća u Severnoj Koreji državno, objašnjava Ri.

- Kada neka kompanija dospe na listu sankcija, ime kompanije se promeni već sledećeg dana i ona nastavlja da radi pod novim imenom - opisuje on.

Dodatni problem je u tome što Kina, Rusija i druge zemlje podrivaju sankcije.

-Ako Kina, Rusija i SAD ne budu sarađivale, biće nemoguće naškoditi Severnoj Koreji - objasnio je Ri.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online