Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.07.2017.
16:11
blic.rs, Vestionline A

Pentagon "pogrešio": Stručnjaci izračunali domet Kimovih raketa, rezultat će iznenaditi SAD

Severnokorejska raketa u ponedeljak ujutru lansirana je visoko iznad Japanskog mora, a državna televizija u toj zemlji je najnoviju opasnu egzibiciju Kim Džong Una proglasila "blistavim uspehom".

Reuters
Severna Koreja postaje sila

Međutim, prema američkim zvaničnicima, to je bilo nepoželjno iznenađenje: oružje s interkontinentalnim dometom dostavljeno je godinama pre nego što je većina zapadnih stručnjaka verovala da je tako šta moguće.

Satima nakon navodno uspešnog testa, obaveštajne agencije nastavile su da računaju koliko je raketa nazvana "Hwasong-14" bila precizna.

Epilog razgovora stručnjaka bio je sledeći: Severna Koreja je postigla dugo očekivanu prekretnicu, pokazujući sposobnost gađanja ciljeva hiljadama kilometara udaljenima od svoje obale.

Raketa je letela na mnogo višoj putanji od očekivane

Prema prvim procenama Pentagona, Severna Koreja testirala je raketu koja je sletela u Japansko more, samo 600 milja od polazne tačke u blizini granice s Kinom. Međutim, vlada i nezavisni stručnjaci tvrde da je raketa letela mnogo više iznad Zemljine površine od početnih procena.

Da je letela u tipičnoj putanji, raketa bi putovala na udaljenosti od oko 4.000 milja, što bi značilo da bi i Aljaska bila potencijalna meta. A raketa koja prelazi raspon od 3.400 milja označena je kao interkontinentalna balistička raketa, tačnije, ICBM.

- To je velika stvar ako se radi o raketi vrste ICBM. Nema razloga za vjerovati da je to maksimalan doseg - rekao je za "Vašington post" Džefri Luis, direktor istočnoazijskog programa u Centru za neproliferacijske studije.

Dejvid Rajt, viši saradnik u Sindikatu naučnika SAD, izračunao je u svojoj analizi da je "Hwasong-14" pokazala sposobnost prelaženja više od 4.100 linearnih milja. To, kaže Rajt, ne bi bilo dovoljno da dosegne donjih 48 država ili Havaje, ali bilo bi dovoljno za Aljasku.

Ovo dostignuće Severnu Koreju stavlja daleko ispred očekivanog razvoja prave ICBM rakete. "Hwasong-14" koja je testirana u ponedeljak možda ne bi dosegla kopno SAD-a, kažu analitičari i dodaju da nema dokaza da je Severna Koreja sposobna da izgradi malu nuklearnu bojevu glavu kako bi se uklopila u dalekometne rakete.

No, sada nema razloga za sumnju u to da je to sasvim moguće u skoroj budućnosti, kažu stručnjaci iz SAD.

"Njihove mogućnosti premašile su sva naša očekivanja"

- U poslednjih nekoliko godina videli smo znatan i brz napredak u njihovom razvoju balističkih raketa. Njihove mogućnosti sada su premašila naša očekivanja - kaže Viktor Ča, bivši direktor poslova za Aziju u vreme administracije Džordža Buša u Veću za nacionalnu bezbednost.

Dok su američki obaveštajni zvaničnici donekle uspeli da poremete napredak Severne Koreje, Pjongjang je u mnogim područjima postigao veliki napredak. To uključuje razvoj raketnih motora s čvrstim gorivom te sposobnosti pokretanja raketa koje je moguće lansirati iz podmornica.

Rane analize kažu da raketa Hwasong-14 koristi novu vrstu samostalno izgrađenog balističkog raketnog motora, onog koji je Severna Koreja otkrila 18. marta. Gotovo sve balističke rakete dosad korišćene imaju tehnologiju još iz sovjetskog doba ili stariju od toga.

- Ovo nije bezvezni sovjetski motor, ovo je prava stvar. Kad su to prvi put pokazali u martu, rekli su da će svet uskoro videti šta to znači. Mislim da sada gledamo upravo to, motor napravljen za ICBM raketu - rekao je Luis.

Prilikom najave testiranja rakete u televizijskom prenosu u ponedeljak, severnokorejski zvaničnici objavili su da ta zemlja sada ima ICBM raketu koja će ih čuvati od napada SAD-a i drugih. Prema američkim analitičarima, severnokorejski vođa Kim Džong Un dugo je ovo planirao i došao do zaključka da je ICBM najbolja odbrana protiv pretnji njegovoj zemlji, a bilo kakav čin agresije prema njemu mogao bi da podstakne osvetnički pohod u smeru gradova u SAD.

- Kao dostojanstvena nuklearna sila koja poseduje najjače interkontinentalne balističke rakete koje mogu uništiti bilo koji deo sveta, kao i nuklearno oružje, Severna Koreja će prekinuti američke pretnje nuklearnim ratom i njihove ucene, i zaštitiće mir i stabilnost Korejskog poluostrva i regije - rekla je portparolka vlade u obraćanju na državnoj televiziji.

Dodala je da je putanja projektila namerno postavljena pod najvišim uglom kako bi se izbegla šteta u susednim zemljama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online