Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.06.2017.
03:00
Dojče vele A

Amerikanci imaju rešenje: Državnim udarom na dinastiju Kim?

Studija korporacije RAND, trusta mozgova koji finansira vlada SAD, predlože radikalno novo rešenje za naizgled nerešivi problem sve lošijih odnosa Severne Koreje sa međunarodnom zajednicom. Podsticaji, kao što je imunitet od krivičnog gonjenja zbog kršenja ljudskih prava, mogli bi da se iskoriste da ohrabre visoke zvaničnike režima da izvedu državni udar protiv Kima Džong Una.

Reuters
Ima li kraja apsolutističkoj vladavini Kim Džong Una?

U izveštaju koji je nedavno objavljen kaže se da je severnokorejska propaganda indoktrinisala elitu režima tako da ona veruje da bi ujedinjenje sa Južnom Korejom za nju značilo katastrofu - gubitak moći, uticaja, bogatstva i prestiža. U ekstremnim slučajevima, kolaps režima u Pjongjangu bi izazvao i sukobe, što bi onda funkcionere moglo koštati i života.

Zbog toga, ključni element spoljne podrške pobuni protiv najnovijeg člana Kim dinastije mora biti obećanje pučistima da će biti zaštićeni i da će čak imati učešća u vlasti nove Severne Koreje, pišu eksperti RAND.

Oni navode pet uslova koje treba ispuniti kako bi važni članovi sadašnjeg režima u Pjongjangu zaključili da bi ujedinjenje Korejskog poluostrva bilo korisno za njih. Osnovni uslov je da se osigura njihova individualna bezbednost, a zatim i pozicija, bogatstvo, sigurnost i privilegije za njihove porodice i šansa da urade "nešto značajno za svoju zemlju".

Da bi se pomoglo da se ta poruka prenese potencijalnim pučistima, RAND poziva Južnu Koreju da "uspostavi prijateljskiju politiku ujedinjenja" kao i da uspostavi pravne osnove za proširenje amnestije za većinu elite Severne Koreje posle ujedinjenja, uz obećanje da će ostati na svojim funkcijama u novoj vladi u Pjongjangu.

Sveprisutan nadzor

Analitičari, međutim, ističu da prethodni pokušaji puča nisu uspeli i da režim drži pod lupom osobe sa bilo kojim stepenom moći, što koordinaciju bilo kakvog ustanka čini veoma teškim poduhvatom. Oni ukazuju na slučaj Jang Song Teka, Kimovog ujaka, koji je 2013. pogubljen po kratkom postupku, uprkos tome što je bio mentor mladog diktatora.

- Nema sumnje da je zbacivanje dinastije Kim stvaranjem pukotina u njenoj eliti strategija koja se razmatrala i čiji ishod bi bio popularan, ali ne možemo potceniti nadzor režima i represije koje su zadesile svakoga ko je bio nelojalan - kaže Danijel Pinkston, profesor međunarodnih odnosa na univerzitetu Troj u Seulu.

- Čak i ako postoji neko u režimu ko bi bio spreman da rizikuje svoj život, ipak moramo imati na umu da je ugrožena i porodica svakoga ko izda režim - rekao je on za DW.

Osim toga, dinastija Kim je decenijama lukavo nagrađivala one koji su lojalni, obasipajući ih poklonima o kojima obični građani Severne Koreje mogu samo da sanjaju kao što su nove limuzine i luksuzni stanovi, dodao je Pinkston. On smatra da se dilema potencijalnih pučista može rešiti ako se predoče prednosti pridruživanja ustanku uz obećanje da će kasnije imati više moći i bogatstva.

Izuzetno težak zadatak

Tošimicu Šigemura, profesor na univerzitetu Vaseda u Tokiju i dobar poznavalac dinastije Kim, ističe da je uprkos velikoj opasnosti za pobunjenike ipak bilo pokušaja udara protiv porodice Kim, i to nedavno u 2013. godini.

Prema obaveštajnim izvorima u Južnoj Koreji, u martu 2013. je lično obezbeđenje oko Kima dramatično pojačano: oklopna vozila su raspoređena u blizini njegove rezidencije u Pjongjangu, vojnici naoružani automatskim puškama su bili na ulicama, a signali mobilne telefonije blokirani tokom javnih nastupa severnokorejskog lidera, navodno zbog bojazni od daljinskog detoniranja bombe. Četiri meseca ranije, bilo je izveštaja o pucnjavi na ulicama Pjongjanga između frakcija unutar vojske i povećanog nezadovoljstva u nekim krugovima zbog načina na koji Kim upravlja zemljom.

- Bilo je najmanje tri pokušaja puča od 1992. godine i novi su naravno mogući ako se osećaj nepoverenja u Kima proširi u vojsci - rekao je Šigemura.

- Ali, postalo je teže raditi na državnom udaru jer se svi telefoni funkcionera prisluškuju i njihovo kretanje je pod lupom. Organizovanje ustanka kojim bi mogao da se svrgne Kim je izuzetno težak zadatak - rekao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online