Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.07.2017.
02:00
N. Jokić - Vesti A

"Vesti" u Strazburu: Pariz podržao industriju

Nova francuska vlada podržala je ovih dana u nadležnom komitetu pri Evropskoj komisiji "tolerantnu" definiciju hormonskih ometača kakvu zagovara krupna industrija. Prethodna vlada u Parizu odupirala se izglasavanju ove definicije, zajedno sa Danskom i Švedskom. Tri zemlje su se složno suprotstavljale industrijskom interesu da se definišu granice opasnih doza otrovnih hemijskih supstanci.

EPA/Erik S. Lesser
Šta sve jedemo: Teško naći stvarno zdravu hranu

Zbog francuskog glasa, jezičak na vagi prilikom glasanja u nadležnom komitetu prešao je na drugu stranu. Sada definicija još treba da prođe ispitivanje i glasanje u Evropskom parlamentu koji ima četiri meseca da donese odluku.

Prevrtljivci

Promena stava Pariza dokaz je da nova francuska vlada jedno govori, a drugo radi kada je reč o zdravstvu i ekologiji. S jedne strane premijer i predsednik se zaklinju u politiku za očuvanje okoline, javnog zdravlja i protiv klimatskih promena. Sa druge, međutim, izlaze u susret interesima industrije, a ne građana.

Francuska se, posle godinu dana suprotstavljanja "industrijskoj" definiciji, zapravo priklonila Nemačkoj. Berlin je od početka zagovarao donošenje pravila koje bi odgovaralo industriji i sada je nadomak pobede.

Hormonski ometači nalaze se u hiljadama proizvoda od plastike - od plastične ambalaže za hranu do plastičnih igračaka i takozvane vodootporne odeće. Ima ih takođe u kozmetici, UV filterima protiv sunca, u sredstvima za čišćenje, u hrani koja je gajena uz upotrebu pesticida.

Reč je o sintetičkim molekulima. Kada uđu u organizam bilo preko hrane, bilo preko direktnog dodira s kožom ili udisanjem - ovi molekuli "varaju" organizam koji u njima prepoznaje prirodni hormon estrogen, poznat kao ženski hormon, iako ga imaju i muškarci.

Protest iz Danske

Vjentenis Andrijukaitis, evropski komesar za zdravlje, izjavio je da se EU nalazi nadomak prvog sistema pravila oko zabrane hormonskih ometača, bilo u pesticidima, bilo u drugim materijama.

Danska ministarka Karolina Skog, ogorčena zbog "izdaje" Francuza, suprotnog je mišljenja. "Doze koje se navode kao dozvoljene previsoke su. Traže se dokazi za štetnost, umesto da se primeni načelo predostrožnosti", rekla je ona.

Štetan učinak

Posledice ovog trovanja su kancerogene bolesti i hormonske smetnje, prerani pubertet kod dece, ženske telesne odlike kod dečaka, kao i smanjena plodnost kod žena i muškaraca.

Krupna industrija sada je uspela da nametne definiciju u kojoj se govori o granici od koje počinje štetno dejstvo hormonskih ometača. Više od stotinu najpoznatijih francuskih naučnika uoči sastanka nadležnog komiteta poslalo je pismo Evropskoj komisiji u kome izričito kažu da je određivanje štetne granice potpuno nenaučno. Naučnici naglašavaju da i najmanja količina hormonskih ometača ima štetan učinak. To, međutim, nije sprečilo francusku vladu da promeni politiku u odnosu na prethodnu administraciju i prestane da podržava Dansku i Švedsku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online